luni, iulie 15, 2024

Preşedintele Republicii Moldova: Un audit internaţional infirmă datoria de 800 de milioane de dolari pretinsă de Gazprom guvernului moldovean

EconomiePreşedintele Republicii Moldova: Un audit internaţional infirmă datoria de 800 de milioane de dolari pretinsă de Gazprom guvernului moldovean

Fosta republică sovietică, situată între Ucraina şi România, membră a UE, cumpăra în mod obişnuit gaze naturale ruseşti. Dar, la sfârşitul anului 2021, Gazprom şi filiala sa din Moldova au declarat că au acumulat datorii de sute de milioane de dolari care trebuiau rambursate de Republica Moldova pentru a asigura o aprovizionare stabilă în continuare.

Gazprom a stabilit datoria la 709 milioane de dolari în urmă cu un an, deşi suma ar fi putut creşte odată cu adăugarea dobânzii.

Potrivit site-ului moldovenesc de ştiri Nokta.md, Sandu a declarat în cadrul unei şedinţe publice că un audit a respins aceste afirmaţii, deşi din comentariile ei nu a reieşit clar dacă există o datorie mai mică.

Sandu a spus că guvernul de la Chişinău va face o declaraţie oficială cu privire la constatări în zilele următoare.

Gazprom nu a răspuns imediat la cererea de comentarii.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova, susţinut de împrumuturi de la instituţiile UE, îşi cumpără gazele din alte surse europene încă din decembrie anul trecut.

 

Vezi si alte articole...