luni, iunie 24, 2024

Prognoza meteo, 23 iunie. Canicula şi disconfortul termic vor persista. Unde va ploua

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie (ANM)...

Cod galben de furtuni. Majoritatea țării va fi afectată de fenomene extreme

Cod galben de furtuni. Administrația Națională de...

Preţurile petrolului au crescut vineri şi pe ansamblul săptămânii, investitorii aşteptând decizia OPEC+ referitoare la livrările din trimestrul doi

EconomiePreţurile petrolului au crescut vineri şi pe ansamblul săptămânii, investitorii aşteptând decizia OPEC+ referitoare la livrările din trimestrul doi

Contractele futures pentru petrolul Brent pentru luna mai au crescut cu 1,68 dolari, sau cu 2,05%, la 83,59 dolari pe baril. Contractul futures Brent pentru aprilie a expirat pe 29 februarie la 83,62 dolari barilul.

Contractele pentru petrolul U.S. West Texas Intermediate (WTI) pentru aprilie au crescut cu 1,74 dolari, sau cu 2,22%, la 80 dolari pe baril.

Pe ansamblul săptămânii, preţul petrolului Brent a crescut cu aproximativ 2,4% în urma schimbării lunilor contractuale, în timp ce WTI a urcat cu 4,6%.

”Aşteptările că OPEC+ va continua cu reducerile voluntare ale producţiei până în al doilea trimestru al anului 2024 este principalul accent pe piaţă”, a declarat Andrew Lipow, preşedintele Lipow Oil Associates.

O decizie privind extinderea reducerilor OPEC+ este aşteptată în prima săptămână a lunii martie, au spus surse, ţările individuale fiind aşteptate să-şi anunţe deciziile.

”Aderarea la reducerile voluntare de producţie până la sfârşitul anului ar fi un semnal puternic şi, prin urmare, ar trebui văzută ca fiind pozitivă pentru preţ”, a spus analistul Commerzbank Carsten Fritsch.

Un sondaj Reuters a arătat că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a pompat 26,42 milioane de barili pe zi (bpd) în februarie, în creştere cu 90.000 de barili pe zi faţă de ianuarie.

Aşteptările mari ca Arabia Saudită să menţină preţurile la termen ale ţiţeiului pe care îl vinde clienţilor asiatici, puţin modificate în aprilie faţă de nivelurile din martie, au susţinut la rândul lor piaţa, vineri.

Între timp, tensiunea geopolitică din Marea Roşie contribuind la creşterea de vineri a preţurilor, a declarat Tim Snyder, economist la Matador Economics.

 

Vezi si alte articole...