vineri, aprilie 19, 2024

Prietenul lui Putin desfășoară armata. Pornește război la cea mai importantă frontieră energetică

ExternePrietenul lui Putin desfășoară armata. Pornește război la cea mai importantă frontieră energetică

Prietenul lui Putin și-a desfășurat armata. Pornește război la cea mai importantă frontieră energetică. Venezuela își susține amenințările cu privire la anexarea unei părți a Guyanei, aceea unde se află zăcământul de petrol gestionat de compania americană Exxon Mobil.

Prietenul lui Putin și-a desfășurat armata. Pornește război la cea mai importantă frontieră energetică, provocând o nouă criză de securitate pentru administrația SUA.

Desfășurarea, vizibilă în imaginile din satelit făcute publice și în videoclipurile postate recent de armata Venezuelei pe rețelele de socializare, reprezintă o escaladare semnificativă a încercărilor Caracasului de a obține o pârghie asupra noilor rezerve de energie ale țării vecine.

Prietenul lui Putin și-a desfășurat armata. Pornește război la cea mai importantă frontieră energetică

În ciuda unui acord scris la care s-a ajuns în decembrie între președintele venezuelean Nicolás Maduro și președintele Guyanei, Irfaan Ali, care a denunțat folosirea forței, Venezuela și-a consolidat pozițiile la graniță.

De la sfârșitul anului trecut, guvernul venezuelean, care are o armată de 150.000 de soldați activi și armament modern furnizat de aliatul său, Rusia, și-a sporit pretențiile asupra Essequibo, o regiune acoperită în mare parte de junglă care reprezintă două treimi din Guyana.

Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington, folosind imagini din satelit furnizate de Maxar Technologies și distribuite exclusiv de WSJ, a constatat că, de la sfârșitul anului 2023 și luna ianuarie 2024, Venezuela a mutat vehicule blindate și tancuri ușoare pe insula Anacoco de pe râul Cuyuni, la doar câțiva kilometri de Guyana.

Au loc și lucrări de construcție, care semnalează extinderea unei baze militare acolo.

În portul Güiria al Venezuelei, a desfășurat între 18 și 22 ianuarie cel puțin trei ambarcațiuni de patrulare antinavă cu rachete ghidate Peykaap III fabricate în Iran, așa cum este vizibil în imaginile din satelit utilizate de CSIS, think tank-ul de la Washington.

Armata regimului a instalat două sisteme antiaeriene Buk M2E construite în Rusia în Güiria la 31 ianuarie.

Un mic post de pază de coastă din Punta Barima, la 50 de mile de Essequibo, controlat de Guyana, este transformat într-o bază navală și aeriană.

Aceste desfășurări sunt aproape de blocul petrolier Stabroek gestionat de Exxon Mobil și partenerii săi, Chevron și Cnooc din China, în largul coastei Guyanei, unde producția a crescut la 645.000 de barili de țiței pe zi, aproape cât produce Venezuela.

Vezi si alte articole...