sâmbătă, iunie 15, 2024

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a semnat Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor

Din OrasPrim-ministrul Marcel Ciolacu a semnat Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor

Prim-ministrul Marcel Ciolacu și Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, au semnat un acord important pentru protejarea mediului și crearea Centurii Verzi a Capitalei. Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor definește o serie de măsuri concrete pentru a combate poluarea, a conserva pădurile din Ilfov și a crea o zonă verde în jurul Bucureștiului.

Semnarea a avut loc într-un cadru simbolic, o poiană din pădurea Balotești, parte integrantă a viitoarei Centuri Verzi. Pădurea se află pe malul râului Vlăsia, de unde își trage numele și regiunea cunoscută ca „Codrii Vlăsiei”.

Memorandumul cuprinde: amendamente la noul cod silvic pentru a proteja pădurile din Ilfov, planul de înființare a Centurii Verzi a Capitalei, sprijinirea extinderii conceptului de centuri verzi și în alte orașe din România, soluții pentru combaterea poluării din București, Ilfov și restul țării.

Printre obiectivele cheie se numără: realizarea și adoptarea unui plan integrat de către Primăria Municipiului București (PMB) și Consiliul Județean Ilfov pentru combaterea poluării, includerea subiectului poluării aerului din Capitală și alte orașe pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, a declarat:

„Evenimentul de astăzi este ultima etapă din ceea ce înseamnă asumarea de către principalele partide parlamentare a creării Centurii Verzi București-Ilfov, oferind astfel și garanția că, foarte curând, odată cu adoptarea noului Cod silvic, pădurile periurbane ale capitalei vor fi ocrotite pentru sănătatea noastră, a tuturor. Avem acum, oficial, consensul politic necesar adoptării acestui proiect la Camera Deputaților, în forma pe care noi am agreat-o cu Ministerul Mediului și care a trecut deja de Senat aproape cu unanimitate. Astfel, sunt întrunite toate condițiile ca până la finalul lunii iunie, când se încheie sesiunea parlamentară, Codul silvic să devină lege. Ușor, ușor, cei care au ales să fie împreună pentru Centura Verde concretizează un proiect istoric, unul dintre cele mai importante din ultimii 30 de ani, proiect care va avea o influență majoră în ceea ce privește reducerea poluării și calitatea vieții în București și în zona metropolitană, exact așa cum se întâmplă chiar acum în state care au cultura protejării mediului”.

Memorandumul pentru crearea Centurii Verzi a Bucureștiului a fost semnat de o serie de personalități marcante din politica românească, oferind un impuls semnificativ acestui proiect vital pentru Capitală. Semnatarii includ: Nicolae Ciucă (PNL), Prim-ministrul României, Cătălin Drulă (USR), Președintele USR, Kelemen Hunor (UDMR), Președintele UDMR, Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu (REPER), parlamentari, Nicușor Dan, Primarul General al Bucureștiului, Hubert Thuma, Președintele Consiliului Județean Ilfov, Mircea Fechet, Ministrul Mediului

Inițiativa a fost lansată de Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, ca răspuns la contextul alarmant al poluării din București și al defrișărilor masive din pădurile periurbane. Platforma reunește peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și personalități publice, demonstrând un consens larg și apolitic în sprijinul proiectului. Susținerea suplimentară din partea Administrației Prezidențiale consolidează și mai mult importanța acordată Centurii Verzi a Bucureștiului.

Puteți citi memorandumul AICI.

Vezi si alte articole...