miercuri, aprilie 24, 2024

Prima reacție din România după moartea fostului papă Benedict al XVI-lea

ActualitatePrima reacție din România după moartea fostului papă Benedict al XVI-lea

Fostul papă Benedict al XVI-lea va rămâne în istorie drept unul dintre cei mai însemnaţi teologi, este de părere arhiepiscopul mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă.

Înaltul prelat român îl consideră pe Benedict a XVI-lea „un gigant al teologiei”.

„Sunt rare ocaziile de a fi contemporani cu un gigant al teologiei, gânditor şi filosof aşa cum a fost Joseph Ratzinger – Papa Benedict al XVI-lea. Va rămâne în istorie drept unul dintre cei mai însemnaţi teologi, martor şi contribuitor direct al Conciliului Vatican al II-lea, în calitate de expert, autor al unei vaste opere teologice, dar mai ales, va rămâne în amintirea noastră ca Păstor de suflete”, a transmis Aurel Percă, în mesajul său după decesul fostului papă Benedict al XVI-lea.

Arhiepiscopul romano-catolic afirmă că, în cei opt ani cât s-a aflat pe Scaunul Sfântului Petru, papa Benedict al XVI-lea a lăsat o amprentă distinctă asupra Bisericii Catolice, dar şi asupra altor culte, fiind un promotor neobosit al ecumenismului şi al dialogului interreligios.

„A reuşit să rezolve cu multă graţie provocarea de a fi imediatul succesor al unei personalităţi carismatice, precum Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, a cărui moştenire spirituală şi-a asumat-o. Într-o epocă în care relativizarea valorilor a devenit valoarea supremă, el a amintit întregii omeniri că Dumnezeu este iubire, că adevărul se transmite în caritate, dar fără compromisuri, că în virtutea speranţei creştine putem înfrunta prezentul nostru, oricât de sumbru ar părea, dându-i un scop”, a spus Aurel Percă.

Potrivit acestuia, pentru episcopii catolici din România audienţa cu papa Benedict al XVI-lea pe 12 februarie 2010 rămâne „o amintire vie”. Înaltul prelat român a amintit că papa Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe episcopii catolici să colaboreze cu Biserica Ortodoxă pentru „apărarea rădăcinilor creştine ale Europei şi a valorilor creştine” şi pentru o mărturie comună „asupra unor teme precum familia, bioetica, drepturile omului, onestitatea în viaţa publică, ecologia”.

„Fie ca momentul trecerii sale în veşnicie să reprezinte pentru noi toţi un stimul pentru a-i aprofunda nu doar vasta şi deosebit de valoroasa operă teologică pe care ne-o lasă ca moştenire, ci şi mesajul întregii sale vieţi, trăite integral în slujba lui Dumnezeu şi a Bisericii. Să rămânem cu mesajul de speranţă pe care ni l-a transmis în Enciclica Spe Salvi (Despre speranţa creştină): ‘În comuniunea sufletelor este depăşit simplul timp pământesc. Nu este niciodată prea târziu pentru a atinge inima celuilalt, nici nu este niciodată inutil… Speranţa noastră este mereu în mod esenţial şi speranţă pentru ceilalţi; numai aşa ea este într-adevăr speranţă şi pentru mine’ (nr. 48)”, a adăugat arhiepiscopul Aurel Percă, potrivit Agerpres.

Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani, a anunţat sâmbătă Vaticanul.

„Cu durere vă anunţ că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, a murit astăzi la ora 9,34, la Mânăstirea Mater Ecclesiae, din Vatican”, a anunţat directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, într-un comunicat.

Vezi si alte articole...