miercuri, octombrie 4, 2023

Primul pacient tratat în străinătate după exploziile de la Crevedia a ajuns în România

Din OrasPrimul pacient tratat în străinătate după exploziile de la Crevedia a ajuns în România


Într-un comunicat de presă emis miercuri, 6 septembrie 2023, Guvernul României a anunțat că primul pacient român tratat în străinătate după exploziile de la Crevedia s-a întors în țară în siguranță. Pacientul în cauză este Radu, un pompier în vârstă de 28 de ani din București, care a primit îngrijiri și tratament la Spitalul Universitar Graz din Austria. Marcel Ciolacu, liderul partidului, a decis să meargă personal la aeroport pentru a-l întâmpina pe Radu și pentru a-i exprima recunoștința pentru curajul de care a dat dovadă.

Bine ai revenit acasă, Radu!
L-am întâmpinat în această noapte pe tânărul nostru pompier întors acasă după tratamentul medical în străinătate. M-am bucurat că starea lui de sănătate este bună și va putea să revină la viața normală în scurt timp. I-am mulțumit pentru curaj și pentru că, împreună cu colegii săi, a intervenit să-și salveze semenii și să securizeze zona afectată de exploziile puternice.
Avem vești bune și despre ceilalți doi români tratați în Austria. Pe ei și pe toți românii noștri, pompieri și civili, îngrijiți acum în unități medicale din străinătate, îi așteptăm cu bine acasă!, a declarat premierul Marcel Ciolacu, citat în comunicatul Guvernului.


Guvernul menționează că în prezent, 11 pacienți cu arsuri sunt în curs de tratament în spitale din afara României. Această situație se prezintă astfel:

  • în Belgia – doi pacienți,
  • în Italia – doi pacienți,
  • în Austria – doi pacienți,
  • în Germania – doi pacienți,
  • în Norvegia – un pacient.

Este important de reținut că după producerea exploziilor de la Crevedia a fost activat Mecanismul european de protecție civilă pentru a permite transferul persoanelor rănite în explozii către unități medicale din străinătate.

Pacienții tratați în unități medicale din străinătate, precum și cei tratați în spitale din România pot fi însoțiți de membri ai familiei. Aceștia vor primi sprijin financiar pentru a le putea fi alături răniților pe perioada spitalizării, potrivit deciziilor stabilite în ședința de Guvern din 31 august 2023, a concluzionat Guvernul României.

Vezi si alte articole...