luni, iulie 15, 2024

Problemele asociate sevrajului după oprirea tratamentului cu antidepresive sunt mai puțin frecvente decât se credea

SCIENCE+Problemele asociate sevrajului după oprirea tratamentului cu antidepresive sunt mai puțin frecvente decât se credea

O meta – analiză recent publicată în revista The Lancet Psychiatry a arătat că problemele apărute în urma întreruperii tratamentului cu antidepresive sunt mai puțin frecvente decât se credea.

Studiul a analizat datele a peste 21.000 de pacienți și a constatat că în jur de 15% dintre aceștia au resimțit simptome de sevraj, de obicei ușoare și de scurtă durată. Pe de altă parte, „sindromul de sevraj” a fost resimțit și de 17% dintre pacienții care nu au luat antidepresive, ci placebo. Așadar, aceste medicamente nu reprezintă singura cauză a stărilor respective.

Și alți factori ar putea avea relevanță, cum ar fi așteptarea că problemele pentru care au căutat ajutor profesional, fie că este vorba de depresie sau anxietate, se vor agrava. Dar asta nu înseamnă că pacienții ar trebui să se confrunte cu respingerea sau banalizarea problemelor lor în cabinetul medical, titrează publicaţia Zdravotnický deník din Republica Cehă.

Vezi si alte articole...