luni, iulie 15, 2024

Proiect de lege nou care permite Metrorex să închirieze spații pentru chioșcuri

Din OrasProiect de lege nou care permite Metrorex să închirieze spații pentru chioșcuri

Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere, chioșcurile ar putea fi reintroduse în stațiile de metrou. Metrorex va avea posibilitatea să închirieze părți din infrastructura publică a metroului către persoane fizice sau juridice, cu aprobarea Ministerului Transporturilor. Veniturile obținute din aceste închirieri ar urma să fie utilizate pentru lucrări de întreținere, reparații și îmbunătățiri tehnologice și de condiții de muncă.

Proiectul de lege, pus în dezbatere în această lună de către Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, are ca scop adaptarea legislației în contextul modificărilor legislative introduse prin Ordonanța de Urgență nr. 57/2019 – Codul Administrativ, conform Hotnews.ro.

Aceste modificări privează Metrorex de posibilitatea de a închiria bunurile concesionate și limitează dreptul său de a reține veniturile obținute din exploatarea acestor bunuri, care sunt atribuite gratuit prin contractul de concesiune.

„În plus, interzice titularului dreptului de administrare reținerea sumelor provenite din închirieri în situația în care activitatea acestuia este subvenționată de la bugetul de stat sau de la bugetul local. În acest sens, proiectul de lege privind organizarea transportului cu metroul constituie, în favoarea operatorului de transport, dreptul de a închiria părți ale infrastructurii publice către alte persoane fizice sau juridice, și clarifică, sub aspectul reglementării legale, situația veniturilor rezultate din închirierea acestor bunuri”.

Propunerile de derogări din proiectul de lege ar permite companiei să-și mărească veniturile proprii. Astfel, se va reduce impactul asupra efortului bugetar alocat acestui tip de serviciu public, comparativ cu compensația acordată în cadrul contractelor de servicii publice.

„Prin derogare de la prevederile art. 299 și 300 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, veniturile obținute din închirierea unor părți ale infrastructurii publice de metrou concesionate se încasează de către administratorul infrastructurii în scopul folosirii acestora pentru executarea de lucrări de întreținere, reparații curente și reparații capitale la infrastructura de metrou și îmbunătățirea condițiilor tehnologice și de muncă, atât din spațiile tehnice cât și din spațiile publice ale infrastructurii de metrou”.

 

Vezi si alte articole...