marți, iulie 16, 2024

Proprietari de terenuri din Sectorul 3, somați să-și curețe terenurile de ambrozie

Din OrasProprietari de terenuri din Sectorul 3, somați să-și curețe terenurile de ambrozie

Primăria Sectorului 3 a descoperit ambrozie pe sute de terenuri în această zonă și informează proprietarii despre obligațiile lor.

Într-un anunț publicat pe Facebook, Primăria Sectorului 3 a avertizat locuitorii despre ambrozie, o plantă cu potențial alergenic. Începând din luna mai și până în prezent, Primăria a emis 241 de somații către proprietarii de terenuri din Sectorul 3 unde a fost identificată această plantă.

Ambrozia a fost găsită pe 180 de terenuri din Sectorul 3 al Capitalei. Conform Legii nr. 62/2018, recent actualizată, focarele de infestare cu ambrozie trebuie eradicate de pe terenurile respective pe tot parcursul anului. Primăria Sectorului 3 face apel către proprietarii sau deținătorii de terenuri afectate să ia măsuri pentru combaterea acestei plante până la data de 30 iunie.

„Primăria Sectorului 3 face apel către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri și beneficiarii lucrărilor de construcții pe ale căror suprafețe sunt depistate focare de infestare, să ia măsuri pentru combaterea ambroziei până la data de 30 iunie a.c.”, a declarat Primăria Sectorului 3 pe Facebook.

Conform legislației în vigoare, proprietarii de terenuri sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, atât în zonele intravilane, cât și extravilane, pentru a preveni instalarea și răspândirea acestei vegetații invazive.

În fiecare an, Poliția Locală identifică terenurile unde se găsește ambrozia și informează proprietarii despre obligațiile lor în acest sens.

Conform legislației, deținătorii de terenuri au posibilitatea să solicite autorităților publice locale, prin cerere scrisă, să efectueze lucrări de combatere a ambroziei, contra cost. Această procedură este disponibilă doar în cazul în care proprietarii nu reușesc să elimine planta singuri.

„Primăria Sectorului 3 poate efectua lucrările de combatere a ambroziei acolo unde proprietarii de terenuri nu au făcut acest lucru nici în perioada de înflorire a plantei, nici în intervalul de 15 zile de la transmiterea unui avertisment scris. Lucrările se vor efectua în numele și pe cheltuiala proprietarilor, notificați în prealabil, în limita fondurilor aprobate anual, cu condiția constituirii dreptului de creanță și a recuperării cheltuielilor, în condițiile legii”.

Dacă nu se iau măsurilor necesare pentru prevenirea, combaterea și distrugerea ambroziei, se aplică amenzi contravenționale. Acestea variază de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice, amenzile sunt cuprinse între 10.000 lei și 20.000 lei.

Vezi si alte articole...