marți, decembrie 3, 2024

Punctul slab al sistemului Iron Dome. Temerile SUA în cazul unui război Israel-Hezbollah

ExternePunctul slab al sistemului Iron Dome. Temerile SUA în cazul unui război Israel-Hezbollah

Oficialii americani. SUA se tem că izbucnirea unui război între Israel și Hezbollah, grupul militant susținut de Iran, ar putea copleși sistemele de apărare antiaeriene ale Israelului, inclusiv mult apreciatul Iron Dome, au declarat mai multe surse pentru CNN.

Îngrijorările oficialilor americani. SUA vin în contextul în care Israelul indică tot mai mult că se pregătesc pentru o incursiune terestră și aeriană în Liban.

Oficialii israelieni au transmis Statelor Unite că au în plan mutarea resurselor din sudul Gaza în nordul Israelului cu scopul de a se pregăti pentru o posibilă ofensivă împotriva militanților Hezbollah.

„Estimăm că cel puțin unele dintre bateriile Iron Dome vor fi copleșite”, a declarat un oficial din administrația americană.

Un oficial israelian a declarat că acest lucru ar fi posibil dacă Hezbollah ar desfășura un atac pe scară largă, folosind în principal arme cu ghidaj de precizie, ce ar putea pune în pericol sistemul de apărare. Asta în contextul în care Hezbollah adună asftel de muniții și rachete din Iran de mai mulți ani.

Un oficial al SUA a recunoscut pentru CNN că în eventualitatea unui război complet, sprijinul de care Israelul ar avea nevoie cel mai mult în reprezintă sistemele adiționale de apărare anti-aeriană și înlocuiri pentru Iron Dome, pe care SUA le-ar putea asigura.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au refuzat, însă, să comenteze acest lucru.

Sistemul Iron Dome este fundamental pentru apărarea Israelului, iar Guvernul de la Washington a cheltuit până acum peste 2,9 miliarde de dolari pentru acest program, a transmis Serviciul de Cercetare al Congresului.

IDF afirmă că sistemul a avut o rată de succes de 95,6% în cazul unei salve de rachete trase de Jihadul Islamic anul trecut, însă dacă Hezbollah ar reuși să copleșească apărarea anti-rachete, viețile soldaților și civililor israelieni ar fi în mare pericol.

„Faptul că am reușit să rezistăm atât de mult este un miracol”

Discuțiile au loc în contextul în care situația de la granița de nord a Israelului a ajuns la un periculos punct de cotitură, spun oficialii de la Washington.

„Faptul că am reușit să rezistăm atât de mult este un miracol”, a afirmat unul dintre ei, în timp ce un altul a afirmat că: „Intrăm într-o perioadă periculoasă” și că „orice s-ar putea întâmpla fără prea multe avertizări”.

Implicațiile unui război pe scară largă între Israel și Hezboolah ar putea fi devastatoare, mai spun oficialii americani. Asta din cauză că gruparea militantă are un arsenal mai mare, mai rafinat și mai distructiv decât Hamas. Cele mai multe dintre rachetele lor sunt cu rază scurtă de acțiune, însă unele pot ajunge până în Israel cu precizie. IDF a estimat că Hezbollah are aproximativ 150.000 de rachete și proiectile, inclusiv mii de muniții de precizie.

Atacurile între Israel și Hezbollah s-au intensificat

Atacurile peste graniță între Israel și Hezbollah au ajuns la un nou maxim săptămâna aceasta, iar marți Israelul i-a avertizat pe militanți cu privire la perspectiva unui război complet.

Oficialii israelieni au transmis Washingtonului că au resursele pentru o ofensivă împotriva Hezbollah dacă este nevoie, mai ales în cazul în care campania de la Rafah, din sudul Gaza, slăbește în intensitate, mai spun sursele.

Cu toate acestea, oficialii SUA nu cred că Israelul are o tranziție sustenabilă și un plan care să asigure o guvernanță post-război în Gaza, fără ca enclava să intre iar sub controlul militanților în cazul în care Israelul este nevoit să își mute resursele spre un război cu Libanul.

Oficialii americani nu au transmis în mod direct Israelului că se opun oricărui atac împotriva Hezbollah, însă au avertizat că o astfel de mișcare ar duce la un război de mai mare anvergură, pe care nici una dintre cele două părți nu și-l dorește.

Vezi si alte articole...