sâmbătă, octombrie 5, 2024

Putin aprinde fitile pentru Ungaria și România. Ce spune de Transilvania

ExternePutin aprinde fitile pentru Ungaria și România. Ce spune de Transilvania

„Are Ungaria dreptul să-și ia teritoriile înapoi?” . Putin a vorbit în interviu lacordat lui Tucker Carlson despre teritoriile Ungariei, însă a făcut o precizare și de Transilvania,

În cadrul interviului acordat lui Tucker Carlson, Vladimir Putin a sugerat că țări NATO precum România, Ungaria și Polonia ar putea să-și împartă fostele teritorii aflate acum în interiorul granițelor Ucrainei. Dictatorul rus a afirmat că Ucraina este un stat „artificial”, creat în baza „voinței lui Stalin”.

Putin, despre teritoriile Ungariei

În prima jumătate de oră a discuției cu Tucker Carlson, Putin a dezvoltat în detaliu teza bine-cunoscută prin care Kremlinul își încearcă să justifice invazia Ucrainei: pretinsele drepturi pe care Rusia le-ar avea asupra Ucrainei, o țară pe care el o consideră creată artificial de bolșevicii și foștii lideri sovietici Lenin și Stalin prin smulgerea unor bucăți de teritoriu din Polonia, Ungaria și România.

„După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă teritoriile care au aparținut Poloniei înainte de război, și teritorii care au aparținut inițial Ungariei și României. Deci României și Ungariei li s-au luat teritorii care au fost date Ucrainei sovietice. Și ele au rămas până acum parte a Ucrainei. În acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina e un stat artificial, modelat din voința lui Stalin”, a spus Vladimir Putin.

Tucker Carlson l-a întrebat apoi pe Putin:

„Credeți că Ungaria are dreptul să-și ia teritoriile înapoi de la Ucraina? Și ca celelalte națiuni să se întoarcă la granițele din 1654 (înaintea războiului ruso-polon, n.r.)”? „Nu sunt sigur dacă ar trebui să meargă până la granițele din 1654”, a răspuns Putin. „Dar ținând cont de ce s-a întâmplat pe vremea lui Stalin, sau a așa-numitului regim al lui Stalin, pe care mulți l-au acuzat de încălcarea drepturilor omului și ale altor state, unii ar putea spune că ar putea revendica aceste teritorii, deși nu au dreptul să o facă”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Putin

„O poveste…interesantă”

Putin a relatat apoi o „poveste foarte interesantă” pe care a trăit-o personal în anii 1980 în fosta Uniune Sovietică.

„La un moment dat, pe la începutul anilor ’80, am făcut o călătorie cu mașina din Leningradul de atunci (actual Sankt Petersburg n.r.), prin Uniunea Sovietică, spre Kiev. Am făcut o oprire la Kiev și apoi am mers în vestul Ucrainei. Am ajuns în Beregovoi și toate numele orașelor și satelor din zonă erau în rusă și într-o limbă pe care nu o înțelegeam: era maghiară. Erau (plăcuțe) în rusă și în maghiară. Nu în ucraineană, ci în rusă și în maghiară. Conduceam printr-un sat și acolo am văzut bărbați așezați lângă casele lor, purtând costume negre cu veste și pălării negre cilindrice. Am întrebat, sunt artiști? Mi s-a spus nu, nu sunt artiști, sunt maghiari. Am întrebat: Și ce fac aici? Ce vrei să spui? Acesta este pământul lor. Locuiesc aici. Întâmplarea e din perioada sovietică, anii ’80. Au păstrat limba maghiară, numele maghiare și toate costumele lor naționale. Sunt maghiari și se consideră maghiari”, a spus Putin.

Putin despre Transilvania

Președintele rus a evitat să ofere un răspuns direct cu privire la Transilvania și la „frustrarea” unor națiuni europene cu privire la delimitarea granițelor după războaiele mondiale din secolul al XX-lea. Într-un interviu extins, care a durat peste 2 ore, acordat lui Tucker Carlson, liderul Kremlinului a declarat că o înfrângere pentru Rusia în Ucraina este „imposibilă” și a exclus ideea unei invazii a Poloniei sau Letoniei de către Rusia, țări în care el a menționat că Rusia „nu are interese”.

Tucker Carlson: Sunt mai multe astfel de situații, multe națiuni sunt frustrate, cum e Transilvania, după cum știți în mod evident. La nivelul multor națiuni există o frustrare ca urmare a frontierelor redesenate de pe urma războaielor din secolul XX și a războaielor întinse pe parcursul a mii de ani, pe care le-ați menționat. Dar faptul este că nu ați expus această poziție în public până acum doi ani, în februarie. Și în cadrul demonstrației pe care ați prezentat-o, pe care am citit-o astăzi, explicați în detaliu că ați simțit o amenințare fizică din partea Vestului în cadrul NATO, inclusiv o posibilă amenințare nucleară. Este o caracterizare corectă a ceea ce ați spus?

Vladimir Putin: Înțeleg că discursurile mele lungi probabil că depășesc genul interviului. De aceea v-am întrebat la început, avem o discuție serioasă sau un show? Ați spus o discuție serioasă. Așa că vă rog să mă înțelegeți. Ajungem la punctul în care Ucraina Sovietică a fost înființată. Apoi, în 1991, Uniunea Sovietică s-a prăbușit și tot ce Rusia a oferit generos Ucrainei a fost smuls de aceasta.

Vezi si alte articole...