luni, iunie 17, 2024

Putin „scos din bârlog” cu 19 avioane F-16 din Danemarca. Luat la țintă de tancuri CV90

ExternePutin „scos din bârlog” cu 19 avioane F-16 din Danemarca. Luat la țintă de tancuri CV90

Putin „scos din bârlog” cu 19 avioane F-16 din Danemarca. Luat la țintă de tancuri CV90. Ministerele Apărării din Danemarca și Suedia au convenit să furnizeze Ucrainei vehicule de luptă de infanterie CV90 suplimentare, care vor fi livrate începând cu 2024.

Până în prezent, a fost semnată doar o declarație-cadru de intenție, după cum a anunțat oficial Ministerul suedez al Apărării. Dar aceasta include un plan de finanțare din partea Danemarcei în valoare de 1,8 miliarde de coroane daneze (aproximativ 263,8 milioane de dolari).

Putin „scos din bârlog” cu 19 avioane F-16 din Danemarca. Luat la țintă de tancuri CV90 

În același timp, participarea Suediei este definită în prezent ca „sprijin pentru achizițiile în cadrul acordului semnat între Agenția pentru echipamente de apărare și Ucraina în luna iulie a acestui an”.

Cu toate acestea, în timpul unei întâlniri între președintele Ucrainei și prim-ministrul Suediei, s-a anunțat că Ucraina intenționează să stabilească o producție comună de vehicule de luptă de infanterie CV90 în Ucraina. Și mai devreme, la 15 iunie 2023, s-a raportat că, în timpul unei întâlniri în format Ramstein, s-a ajuns la anumite acorduri între Ucraina, Republica Cehă și Slovacia privind nu mai puțin de 1.000 de CV90.

Astfel, participarea Suediei la CV90 rămâne necunoscută pentru Ucraina. Și este conturată doar în următoarea frază:

„Acesta este un pas important pentru a sprijini forțele de apărare ucrainene împreună cu Danemarca. Ne vom folosi capacitățile noastre de producție pentru a asigura furnizarea de noi vehicule de luptă CV90 către Ucraina”.

Și s-ar putea foarte bine să se refere la îndeplinirea unei comenzi pentru producția de vehicule de luptă de infanterie pentru nevoile Forțelor Armate ucrainene, pe bani danezi. Având în vedere prețul pentru CV90 în cea mai recentă versiune Mk IV, de aproximativ 10-12 milioane de dolari, pe baza exemplului contractelor pentru Slovacia și Republica Cehă, aceasta înseamnă aproximativ 22-26 de vehicule de luptă de infanterie CV90 Mk IV.

Putin „scos din bârlog”

Putin „scos din bârlog” cu 19 avioane F-16 din Danemarca. Luat la țintă de tancuri CV90 

A doua opțiune este transferul de BMP-uri suplimentare de la Forțele Armate Suedeze, așa cum s-a făcut atunci când au fost livrate 50 de CV90 la începutul anului 2023. Dar cu comanda ulterioară de noi vehicule de luptă de infanterie pentru a restabili capacitățile de apărare, care vor fi finanțate de Danemarca.

A treia opțiune este ca Danemarca să finanțeze un proiect cu Suedia pentru a produce în comun CV90 pentru Ucraina, ceea ce necesită, de asemenea, fonduri și o participare semnificativă a industriei suedeze de apărare la acest proiect. Nivelul de localizare pentru Republica Cehă și Slovacia este stabilit la 40%, ceea ce înseamnă că restul de 60% reprezintă participarea Suediei.

În orice caz, aceasta este o întărire importantă a Forțelor Armate ale Ucrainei cu IFV-uri moderne care s-au dovedit foarte eficiente pe câmpul de luptă. Acestea sunt foarte bine protejate și înarmate cu un tun automat de 40 mm în versiunea CV9040.

Danemarca a adus o altă contribuție financiară foarte puternică la consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei
Guvernul danez a anunțat oficial alocarea unei noi tranșe de ajutor pentru Ucraina, care a ajuns la 5,6 miliarde de coroane daneze, adică aproximativ 815 milioane de dolari.

Aceste fonduri vor fi folosite pentru achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană, sisteme de artilerie, mine antitanc și sunt legate, de asemenea, de transferul de avioane de luptă multirol F-16 către Ucraina.

În același timp, 349 de milioane de dolari au fost rezervate pentru consolidarea apărării aeriene. Iar o parte din bani vor fi investiți direct în producția de arme necesare în Ucraina.

„Este logic să producem arme acolo unde sunt folosite și de către cei care le folosesc. Este vorba, de asemenea, despre viitorul capacității de apărare a Ucrainei. Ucraina are competențele necesare, dar îi lipsește finanțarea. Sperăm că mai multe țări se vor inspira din acest model de asistență”, a declarat ministrul de externe Lars Løkke Rasmussen.

Din partea Defense Express, precizăm că nu se știe deocamdată ce sisteme de apărare aeriană sunt în discuție. Dar separarea clară a sumei poate face aluzie directă la contracte deja încheiate sau la o contribuție la achiziție. În plus, Danemarca nu produce sisteme de apărare antiaeriană.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că, în pachetele anterioare, Danemarca a alocat, de asemenea, fonduri pentru consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, inclusiv pentru achiziționarea de rachete antiaeriene. În general, Danemarca ajută mai mult decât activ Ucraina, uneori cu absolut toate sistemele sale. În special, țara a donat toate sistemele sale de artilerie autopropulsată Caesar și a comandat altele suplimentare pentru forțele armate ucrainene.

De asemenea, desigur, Danemarca a devenit unul dintre donatorii de F-16 pentru Ucraina. Mai mult, este posibil să fie prima țară care va furniza aceste aeronave Forțelor Aeriene. În momentul de față, vorbim de vară, danezii plănuind să livreze un total de 19 F-16.

În plus, Danemarca întărește Ucraina cu noi transportoare blindate de trupe CV90, a căror livrare a fost de asemenea finanțată de această țară în valoare de 238 de milioane de dolari, potrivit defence-ua.com

Vezi si alte articole...