duminică, septembrie 8, 2024

Putin vrea să trimită la centrala nucleară din Kursk 2.000 de „experți”. Are o problemă: ucrainenii

ExternePutin vrea să trimită la centrala nucleară din Kursk 2.000 de „experți”. Are o problemă: ucrainenii

Putin vrea să trimită la centrala nucleară din Kursk 2.000 de „experți”. Are o problemă: ucrainenii. Rosenergoatom, divizia de operare a centralei nucleare a anunțat vineri că a patra unitate de la Centrala Nucleară Kursk (NPP) va fi deconectată.

Putin vrea să trimită la centrala nucleară din Kursk 2.000 de „experți”. Are o problemă: ucrainenii. 

Rosenergoatom a anunțat că a patra unitate de la Centrala Nucleară Kursk (NPP) va fi deconectată de la rețea pentru „întreținere programată”.

Activitățile de Întreținere ar trebui să înceapă la 25 august, va dura 59 de zile și va implica 2.000 de experți, potrivit declarației Rosenergoatom.

Putin vrea să trimită la centrala nucleară din Kursk 2.000 de „experți”. Are o problemă: ucrainenii
Problema este că lângă centrala unde trebuie să ajungă cei 2.000 de experți ai lui Putin au loc lupte grele, iar oficialii ruși de securitate au raportat joi o tentativă de atac cu drone asupra centralei electrice Kursk, ceea ce ucrainenii dezmint.

Putin

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a cerut un răspuns rapid din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la ceea ce ea a descris drept un act de „terorism nuclear” al Ucrainei, potrivit Anadolu.

Președintele Vladimir Putin a denunțat Ucraina că încearcă să atace NPP Kursk .

La 17 august, corporația nucleară de stat a Rusiei, Rosatom, a comunicat că situația din jurul NPP Kursk s-a deteriorat din cauza atacurilor ucrainene.

Confruntările s-au intensificat în regiunea Kursk în urma ofensivei armatei ucrainene care a început la 6 august, iar Rosatom a început să retragă personalul din centrală. Trupele ruse sapă în grabă tranșee în jurul acesteia.

Centrala nucleară Kursk este cea mai mare sursă de energie din regiune. Asigură 90% din capacitatea totală de generare a energiei.

În 2023, a produs 19,1 miliarde kWh de energie electrică (înainte de închiderea Unității 2 în ianuarie), ceea ce reprezintă peste dublul celor 8,9 miliarde kWh pe lună pe care locuitorii regiunii consumă.

Cea mai mare parte a energiei electrice generată de centrală este furnizată regiunilor învecinate și sistemului energetic unificat al Rusiei.

Pierderea centralei ar putea cauza probleme energetice regiunii Kursk, mai ales că uzina servește ca un hub central de distribuție în sistemul energetic.

Armata Ucrainei nu numai că avansează în regiunea Kursk, dar își întărește și poziția prin introducerea de rezerve și alte elemente de apărare, intenționând să păstreze câștigurile posibil până la sfârșitul războiului și începerea negocierilor.

Prezența unei centrale nucleare în teritoriul capturat crește semnificativ poziția la negocieri , deci ar confirma caracterul strategic al acestei operațiuni a Ucrainei pe teritoriul rusesc.

Rușii dezafectează unități ale altor centrale nucleare

O unitate electrică de la centrala nucleară Rostov din sudul Rusiei a fost deconectată de la rețea din cauza unui defect al turbinei, a anunțat vineri compania de energie nucleară de stat Rosatom.

Nu a oferit detalii despre ce a cauzat defecțiunea, dar a spus că odată ce defecțiunea este rezolvată, blocul va fi gata să fie reconectat. Alte două unități de alimentare sunt în prezent operaționale.

Centrala nucleară de la Rostov este cea mai mare instalație de generare a energiei din sudul Rusiei, cu o capacitate totală de 4.071 megawați. Acesta furnizează aproximativ 75% din producția de energie în regiunea Rostov și este conectată la rețeaua altor regiuni din sud.

Tot la 23 august, linia de înaltă tensiune de 330 kV Ferosplavna-1 a fost deconectată automat de la centrala nucleară Zaporojie, potrivit raportărilor de la Rosatom.

Autoritățile ruse nu au oferit detalii suplimentare despre motivele întreruperii, dar au asigurat că nu sunt probleme de siguranță imediate.

În prezent, centrala este sub ocupație rusă, ceea ce reprezintă o amenințare semnificativă la adresa siguranței nucleare nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga Europă și lume, susține Kievul.

Vezi si alte articole...