miercuri, mai 31, 2023

Qatargate. Eva Kaili se întoarce în Parlamentul European, după ce a scăpat de arestul la domiciliu. Cum va fi supravegheată

MedicalQatargate. Eva Kaili se întoarce în Parlamentul European, după ce a scăpat de arestul la domiciliu. Cum va fi supravegheată

Parlamentarii europeni vor fi din nou colegi cu suspecta anchetată în dosarul Qatargate, Eva Kaili. La cinci luni după ce a fost arestată de poliția belgiană în cadrul anchetei în curs privind acuzațiile de corupție care au zguduit Parlamentul European, eurodeputata greacă intenționează acum să se întoarcă la muncă.

Eurodeputata greacă Eva Kaili, figură emblematică în scandalul Qatargate, intenţionează să îşi reia funcţiile săptămâna viitoare, după ce joi a primit permisiunea să renunţe la brăţara electronică de supraveghere, a declarat vineri avocatul său.

„Săptămâna viitoare, ea va fi la Parlamentul European pentru a-şi exercita funcţiile”, a declarat avocatul grec al Evei Kaili, Michalis Dimitrakopoulos, la televiziunea elenă Skai.

Eva Kaili este liberă să-și părăsească reședința și să își exercite pe deplin toate drepturile și obligațiile din PE
„Începând de astăzi Eva Kaili este liberă să-și părăsească reședința și să își exercite pe deplin toate drepturile și obligațiile, care decurg din statutul ei de membru al Parlamentului European”, au declarat avocații ei Sven Mary și Michalis Dimitrakopoulos într-o declarație comună.

Potrivit avocatului, Kaili va cere de asemenea parlamentului să stabilească dacă punerea sa sub supraveghere, arestarea şi încarcerarea i-au încălcat drepturile în calitate de deputată în legislativul UE.

Justiţia belgiană a autorizat-o pe Kaili să îşi scoată brăţara electronică şi a eliberat-o din arestul la domiciliu, în aşteptarea procesului pentru corupţie. Fostă stea în ascensiune a PE, Eva Kaili a fost destituită din funcţia de vicepreşedinte şi exclusă din grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor.

Ea a fost arestată în decembrie la Bruxelles în timpul unui val de percheziţii, şi eliberată din închisoare la mijlocul lui aprilie, dar plasată în arest la domiciliu şi obligată să poarte o brăţară electronică.

Cei implicaţi în dosarul de corupţie Qatargate neagă acuzaţiile

Alţi doi suspecţi în acest caz de corupţie prezumtivă în Parlamentul European au beneficiat deja în această lună de ridicarea măsurii de supraveghere la domiciliu. Cei doi sunt eurodeputatul belgian Marc Tarabella, care, la fel ca Eva Kaili, se declară nevinovat, şi Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al acesteia şi fost asistent parlamentar al lui Pier Antonio Panzeri, ex-eurodeputat italian (2004-2019).

Panzeri, personajul central al dosarului, rămâne plasat sub supraveghere cu brăţară electronică, una din modalităţile de detenţie preventivă în Belgia. În acest dosar de corupţie presupusă în favoarea Qatarului şi Marocului au fost inculpaţi cel puţin şase suspecţi, în principal pentru participare la o grupare infracţională şi spălare de bani.

Scandalul a izbucnit în decembrie, când anchetatorii belgieni au întreprins mai multe percheziţii la Bruxelles – mai ales la domiciliile lui Kaili şi Panzeri -, găsind circa 1,5 milioane de euro în bancnote mici.

Avocatul Dimitrakopoulos a dat asigurări vineri că Panzeri era creierul şi că pe banii confiscaţi de poliţie nu au fost găsite amprentele digitale ale clientei sale. Ea crede că va fi achitată dacă acest caz va ajunge să fie judecat, a adăugat avocatul grec, potrivit politico.eu.

Vezi si alte articole...

Din Oras

Gazetadetimisoara.ro

Ziaristi.ro

Femeiadeastazi.ro