sâmbătă, iunie 22, 2024

Lidl, planuri mari în România. Ce vrea să facă rețeaua de magazine

Retailerul german Lidl, principalul jucător pe piața...

Cod roșu de caniculă. Urmează un weekend incendiar. Hartă emisă de ANM

Alertă de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie(ANM)...

RA-APPS şi-a reevaluat operele de artă la peste 33 de milioane de lei. În vechiul inventar, un tablou de Luchian era trecut cu 200 de lei

Din OrasRA-APPS şi-a reevaluat operele de artă la peste 33 de milioane de lei. În vechiul inventar, un tablou de Luchian era trecut cu 200 de lei

Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a reevaluat toate operelor de artă din sediile de protocol, iar valoarea totală a celor peste 2.900 de lucrări a fost actualizată la 33 de milioane de lei, peste 6,5 milioane euro, scrie Profit.ro. Vechiul inventar evalua operele la doar un milion de euro.

Au fost expertizate 2.905 bunuri mobile culturale, a căror valoare totală în vechiul inventar însuma 5,18 milioane de lei, adică puţin peste un milion euro, iar în urma reevaluării sunt estimate la 33 de milioane de lei, adică la peste 6,5 milioane de euro, notează sursa citată.

„Toate bunurile au fost vizualizate, expertizate și evaluate, excepție făcând bunurile mobile aflate în locația Vila Lac 3, care nu au putut fi inspectate fizic, nu s-a permis accesul, ținând cont că acest imobil are un grad de securitate ridicat, pentru acestea evaluarea a fost întocmită pe baza inventarierii la data 31.12.2021 și a fișelor analitice”, arată documentele citate de Profit.ro.

În noiembrie 2021, RA-APPS a atribuit unei societăţi de experţi-evaluatori contractul de servicii.

Tabloul „Păstor cu stână”, de Ştefan Luchian, era trecut pe vechiul inventar cu doar 200 de lei, iar acum experţii l-au evaluat la 204.000 de lei, adică peste 40.000 de euro, conform sursei citate.

În situaţii similare s-au aflat tablouri semnate de Octav Băncilă şi Nicolae Grigorescu. Şi lucrări aparţinând lui Nicolae Tonitza, Theodor Pallady sau Gheorghe Petraşcu au fost reevaluate.

Experţii au găsit şi un fals de Luchian, care era însă inventariat la doar 15 lei, deşi era prezumat ca original.

Vezi si alte articole...