Oficiul responsabil cu combaterea spălării banilor în România se confruntă cu absența unui software specializat pentru investigarea blockchain, chiar în contextul în care infracțiunile legate de criptomonede sunt într-o continuă expansiune. Ultimul raport Moneyval, elaborat de experții europeni, subliniază că acest sistem informatic trebuia implementat până la finele anului 2022 sau începutul lui 2023.
La finele lunii iunie 2023, Context.ro a elaborat un raport care evidenția faptul că România nu dispune de date statistice precise cu privire la volumul de bani spălați prin intermediul crypto. Această lipsă de informații provine din creșterea fenomenului infracțional legat de monedele virtuale, în ciuda căruia instituțiile statului nu au reușit să ofere statistici relevante cu privire la acest nou trend penal.
Experții Moneyval au reiterat această concluzie în cel mai recent raport al lor și au adăugat că investigatorii români nu au inițiat nici măcar anchete cu privire la spălarea banilor în domeniul criminalității cibernetice. De asemenea, constată că încă nu există un software dedicat investigării blockchain.
Între 21 septembrie și 4 octombrie 2022, o delegație MONEYVAL a efectuat o vizită în România pentru a evalua modul în care țara se confruntă cu rețelele de criminalitate financiară. MONEYVAL emite rapoarte semnificative, oferind o analiză cuprinzătoare a instituțiilor din România implicate în combaterea spălării banilor, având ca scop evaluarea progreselor sau regreselor în acest domeniu.
Citește și: Primul startup de fitness și nutriție care recompensează utilizatorii cu cryptomonede
Raportul specifică: „Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (instituție cheie în lupta împotriva spălării banilor, n.red.) nu dispune de instrumente analitice dedicate blockchain, care să îl sprijine în activitățile de supraveghere și în analiza rapoartelor de risc asociate tranzacțiilor cu active virtuale. În prezent, nu există instrumente de vizualizare, iar extrasele de cont sunt analizate în Microsoft Excel. Schemele lanțurilor de tranzacții sunt desenate în Microsoft Word sau Microsoft Excel.
Aceasta reprezintă un obstacol semnificativ pentru calitatea analizei, oportunitate și pare să fie unul dintre principalele motive pentru care, până în 2021, informațiile diseminate de către Oficiu către parchete au fost preponderent referitoare la tranzacții individuale, lipsind modelele de tranzacții, precum și schemele de tranzacții și conexiunile între persoane. Oficiul nu dispune de instrumente analitice dedicate blockchain, care să îl sprijine în activitățile de supraveghere și în analiza rapoartelor de risc asociate tranzacțiilor cu active virtuale”, conform raportului Moneyval.
articolul complet, în Context