sâmbătă, aprilie 20, 2024

Război în Israel, ziua 138. Negocieri secrete în Egipt pentru încetarea focului

ExterneRăzboi în Israel, ziua 138. Negocieri secrete în Egipt pentru încetarea focului

Război în Israel, ziua 138. O delegație israeliană de nivel înalt a sosit marți dimineață la Cairo, la bordul unui avion privat plecat de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, pentru discuții despre situația din Fâșia Gaza, au informat surse egiptene.

Război în Israel, ziua 138. O delegație israeliană a sosit la bordul unui avion privat Hawker Beechcraft 400XP și a fost primită pe aeroportul din Cairo de înalți oficiali ai Serviciilor secrete egiptene și a fost escortată de un convoi de mașini până la locul de întâlnire, unde se va vorbi despre încetarea focului în Gaza și despre un acord pentru schimbul de ostatici și prizonieri între Israel și facțiunile palestiniene”.

Totodată, Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas în exil, a sosit la Cairo pentru a discuta cu liderii egipteni despre termenii acordului cu Israelul pentru încetarea focului și schimbul de ostatici și prizonieri, a relatat televiziunea panarabo-saudită „al Hadath”, scrie rainews.it.

Consilierul principal al președintelui american Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, plănuiește să viziteze Israelul și Egiptul în această săptămână, pentru a discuta despre posibila operațiune a Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) la Rafah și despre eforturile de a elibera ostaticii deținuți de Hamas în Fâșia Gaza, relatează portalul american de știri „Axios”.

Război în Israel. Accesul credincioșilor palestinieni la moscheea al-Aqsa

Citând oficiali israelieni și americani, raportul afirmă că McGurk urmează să zboare la Cairo, miercuri, pentru a se întâlni cu șeful Serviciilor secrete egiptene Abbas Kamel, înainte de a călători în Israel joi pentru discuții cu premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării Yoav Gallant.

Război în Israel

„Cu sau fără un acord final, Israelul va păstra controlul deplin al securității asupra întregii zone de la vest de (râul) Iordan”, a spus prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu: „Acest lucru include Iudeea și Samaria (Cisiordania) și Fâșia Gaza”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a luat o „decizie echilibrată” cu privire la accesul credincioșilor palestinieni la moscheea al-Aqsa, în timpul lunii sfinte a Ramadanului. După cum explică biroul său, Netanyahu a decis că „libertatea de cult va fi permisă în limitele necesităților de siguranță”.

Nu au existat progrese în negocierile dintre Israel și Hamas în ultimele zile

Închiderea Muntelui Templului promovează, susține Hamas într-un comunicat, „criminalitatea sionistă și războiul religios purtat de grupul de coloniști extremiști ai guvernului de ocupație teroristă împotriva poporului palestinian și încălcarea libertății de cult”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Qatar, Majed Al-Ansari, a afirmat într-o declarație că „nu au existat progrese în negocierile dintre Israel și Hamas în ultimele zile”. Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomației din Qatar, Doha „se opune declarației premierului Benjamin Netanyahu cu privire la presiunea pe care Qatar ar trebui să o exercite asupra înalților oficiali Hamas”. Pe de altă parte, el a clarificat că „eforturile de mediere ale Qatarului continuă și comunicarea între părți continuă”. „Declarațiile lui Netanyahu nu vor afecta rolul Qatarului în mediere”, a comentat Al-Ansari.

Război în Israel

Bilanțul din Fâșia Gaza de la începutul războiului Israelului împotriva Hamas ar fi de 29.195 de morți și 69.170 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, ale cărui numărători nu fac distincție între militari și civili și nu pot fi verificate în mod independent. (Traducerea-Rador)

Vezi si alte articole...