sâmbătă, decembrie 9, 2023

Război în Israel, ziua 8. Şeful forţelor aeriene ale Hamas, ucis într-un raid aerian efectuat în Fâşia Gaza

ExterneRăzboi în Israel, ziua 8. Şeful forţelor aeriene ale Hamas, ucis într-un raid aerian efectuat în Fâşia Gaza

Un jurnalist Reuters care transmitea din Israel a fost ucis vineri în urma unui atac. Alți șase jurnaliști au fost răniți în urma schimburilor de focuri. Totodată, armata israeliană a anunțat că un membru de rang înalt al grupării teroriste Hamas a fost ucis într-un raid aerian efectuat în Fâşia Gaza în cursul nopţii. Este vorba de şeful forţelor aeriene al Hamas, potrivit Times of Israel.

Şeful forţelor aeriene ale Hamas a fost ucis într-un raid aerian efectuat în Fâşia Gaza în cursul nopţii, potrivit armatei israeliene. Lovitura, care a vizat un sediu din care gruparea teroristă îşi gestiona activitatea aeriană, l-a ucis pe Murad Abu Murad, şeful dispozitivului aerian al Hamas, potrivit IDF.

Armata israeliană afirmă că Abu Murad „a jucat un rol important în dirijarea teroriştilor în timpul masacrului” de la sfârşitul săptămânii trecute, ce a inclus atacatori care au intrat în Israel din aer, folosind deltaplane.

În lovituri separate „extinse” în cursul nopţii, forţele de apărare israeliene afirmă că au lovit zeci de locaţii aparţinând forţelor de comando ale Hamas, care au condus infiltrarea în Israel de la 7 octombrie.

Armata a mai anunţat că doi palestinieni au fost ucişi în timp ce încercau să se infiltreze în Israel din Fâşia Gaza în cursul nopţii. Potrivit Forţelor de Apărare ale Israelului, un tanc a tras un obuz asupra celor doi atacatori, în apropiere de comunitatea sudică Nahal Oz.

Între timp, armata israeliană a indicat civililor din Gaza două coridoare pe care le pot folosi pentru a pleca din nord către sud şi a precizat că au posibilitatea de a face acest lucru până sâmbătă la ora locală 16.00 (şi a României).

Război în Israel, ziua 8. Jurnaliști loviți de atacuri

Un jurnalist al agenției de presă Reuters a fost omorât în timp ce transmitea din Israel. Totodată, alți șase jurnaliști au fost răniți grav în urma unui schimb de focuri desfășurat în zona graniței.

Mai mulți jurnaliști care transmit din zona din război din Israel au fost răniți, iar alții uciși. Cameramanul agenției de presă Reuters, Isaam Abdullah a fost omorât în urma unui atac. Reprezentanții organizației non profit „Reporteri fără frontiere” susțin că atacul asupra jurnaliștilor ar fi fost deliberat.

şeful forţelor

Israelul a intrat în Fâșia Gaza cu blindate. Autoritățile israeliene neagă că ar fi fost utilizat fosfor alb în loviturile efectuate în ultimele ore între Gaza și Liban

„Actuala acuzație adusă Forțelor Israeliene de Apărare, IDF, cu privire la utilizarea fosforului alb în Gaza este fără echivoc falsă. IDF nu a desfășurat astfel de muniții”, arată Forțele de Apărare din Israel.

Potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, până în prezent au fost declarate 1800 de persoane decedate după 7 zile de război în Israel.

Autoritățile din Israel au făcut un îndemn în ceea ce privește evacuarea pacienților din spitalele din Gaza. Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au cerut revenirea de urgență asupra acestei decizii.

Trupele de evrei au inițiat deja o serie de raiduri locale în Fâșia Gaza.

Război în Israel, ziua 7. Forțele de apărare israeliene au anunțat că au fost efectuate raiduri cu blindatele în zona atacurilor. Pe parcursul ultimelor ore, israelienii au continuat să identifice ostaticii luați în urma atacului Hamas.

Totodată, forțele armate din Israel au făcut apel la toți locuitorii din Fâșia Gaza pentru a-și părăsi locuințele înainte de război. Aceștia au fost îndrumați să se orienteze către zona de sud. Locuitorii din Gaza sunt sfătuiți să plece din regiunea de risc pentru propria siguranță.

Vezi si alte articole...