sâmbătă, iunie 22, 2024

Lidl, planuri mari în România. Ce vrea să facă rețeaua de magazine

Retailerul german Lidl, principalul jucător pe piața...

Cod roșu de caniculă. Urmează un weekend incendiar. Hartă emisă de ANM

Alertă de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie(ANM)...

Război în Ucraina, ziua 555. Forțele ucrainene avansează spre „prima linie” de apărare rusă. Mesajul lui Kuleba

ExterneRăzboi în Ucraina, ziua 555. Forțele ucrainene avansează spre „prima linie” de apărare rusă. Mesajul lui Kuleba

Război în Ucraina, ziua 555. Forțele ucrainene anunță că au pătruns în „prima linie” de fortărețe rusești din regiunea Zaporojie. Este un semn că se apropie tot mai mult de rețeaua de tranșee fortificate ale Moscovei de-a lungul frontului de sud. Mai mulți oficiali occidentali au criticat procesul lent al contraofensivei, iar ministru ucrainean de Externe le-a transmis un mesaj dur.

Update ora 07:00: Ministrul ucrainean de Externe, deranjat de criticile legate de contraofensivă

Război în Ucraina, ziua 555. Dmitro Kuleba, ministru ucrainean de Externe, a fost deranjat de criticile la adresa contraofensivei împotriva trupelor ruse. El le-a replicat criticilor să „tacă din gură” și spune că aceștia „scuipă pe fața soldaților ucraineni”.

„A critica ritmul lent al contraofensivei este egal cu (…) a scuipa pe faţa soldatului ucrainean care îşi sacrifică viaţa în fiecare zi, înaintând şi eliberând un kilometru de pământ ucrainean după altul”, le-a declarat Kuleba reporterilor cu prilejul unei reuniuni informale la Toledo a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Oficialul ucrainean face referire la criticile făcute săptămâna trecută de unii oficiali americani și din alte țări occidentale. Aceștia spuneau că ucrainenii au făcut progrese limitate din cauza distribuirii greșite a trupelor pe câmpul de luptă. Ministrul ucrainean i-a invitat pe toți cei care critică contraofensiva să încerce să elibereze ei o regiune.

„Le-aş recomanda tuturor criticilor să tacă din gură, să vină în Ucraina şi să încerce să elibereze un centimetru pătrat ei înşişi”, a mai spus Kuleba, în prezenţa omologului său spaniol, Jose Manuel Albares.

Ucraina are în continuare nevoie de muniție pentru a lupta contra rușilor
Oficialul ucrainean le-a mulțumit miniștrilor de externe din statele UE pentru sprijin. El a profitat de ocazie și a reamintit că Ucraina are nevoie în continuare de ajutor. Pe lista de necesare acesta a amintit de muniţii, vehicule blindate, rachete cu rază lungă și sisteme de apărare antiaeriană.

Legat de muniție, ministrul ucrainean a avertizat că Rusia își crește capacitatea de a produce drone şi rachete. El cere Uniunii Europene să oprească această evoluție și cere controlul exporturilor și pedepsirea celor care încalcă sancțiunile.

Știre inițială. Contraofensiva ucraineană înaintează treptat

Război în Ucraina, ziua 555. Contraofensiva ucraineană înaintează treptat, anunţă armata ucraineană şi bloggeri ruşi. Aşadar, armata ucraineană înregistrează progrese treptate în contraofensiva împotriva armatei ruse în regiuni ucrainene din sud.

Armata ucraineană a anunţat că unităţi ucrainene înaintează către două sate situate la sud şi la est de Robotîne. Un sat situat în regiunea Zaporojie a cărei cucerire Kievul a revendicat-o săptămâna trecută. Statul Major General ucrainean a declarat:

„În direcţia Novodanîlivka-Novoprokopivka , ei au avut succes, îşi consolidează poziţiile, trag foc de artilerie împotriva unor ţinte identificate ale inamicului şi desfășoară operațiuni contrabaterie”.

Război în Ucraina, ziua 555. Forțele ucrainene avansează spre „prima linie” de apărare rusă

Confruntări armate s-au deplasat către periferia de nord a Novoprokopivka. Este o aşezare rurală, situată la aproximativ patru kilometri sud de Robotîne. Şi în apropierea unei linii de fortificaţii ruseşti, anunţă a 46-a Brigadă, care luptă în zonă.

Război în Ucraina

Sursa foto: Facebook – Volodimir Zelenski

Unităţi ucrainene au fost staționate la periferia de vest a satului Verbove, în sudul Ucrainei. Anunţă brigara pe Telegram şi precizează că au loc confruntări armate în apropierea unor linii defensive ruseşti.

„Ruşii contratacă constant şi de apără activ. Noi înaintăm, îi împingem afară pe ocupanţi, însă o lună de lupte a arătat că inamicul nu va renunţa la teritoriul cucerit. mai este mult de lucru”, afirmă brigada.

Două grupuri ucrainene de asalt au încercat să străpungă linia defensivă de la periferia Verbove ”şi au fost distruse”, anunţă şeful teritoriului ocupat al Zaporojie, Evgheni Baliţki.

Război în Ucraina

Sursa foto: Facebook – Volodimir Zelenski

Război în Ucraina, ziua 555. Trupe ucrainene au înaintat către Verbove
Un cunoscut blogger militar rus, „WarGonzo”, scrie că trupe ucrainene au înaintat către Verbove dinspre vest, însă unităţi ruseşti „ţin apărarea la periferia aşezării”.

Ucrainenii au semnalat numeroase atacuri aeriene ruseşti în zonă, în contextul unei intensificări a confruntărilor terestre şi folosirii intensive a artileriei de către ambele părţi.

Pe de altă parte, hackerii militari ruși au vizat dispozitivele mobile ale soldaților ucraineni în încercarea de a fura informații sensibile despre câmpul de luptă care ar putea ajuta războiul Kremlinului împotriva Ucrainei, au avertizat SUA și aliații săi.

Codul hackerilor ruși a fost conceput pentru a fura datele trimise de pe dispozitivele mobile ale soldaților către sistemul de satelit Starlink realizat de compania miliardarului Elon Musk, potrivit SBU. Sateliții Starlink au fost cruciali pentru comunicațiile pe câmpul de luptă al Ucrainei, scrie CNN.

Război în Ucraina

Sursa foto: Facebook – Volodimir Zelenski

Ucraina cere Turciei să zădărnicească încercările Rusiei de a stabili rute alternative pentru cereale
Ministerul de Externe ucrainean a declarat joi că orice luare în considerare a sprijinirii exporturilor rusești de cereale în Marea Neagră fără a relua exporturile din porturile ucrainene ar întări „sentimentul de impunitate” al Moscovei și „ar da o lovitură gravă obligațiilor internaționale și dreptului internațional”.

„În acest context, ne așteptăm ca Turcia, care și-a afirmat în repetate rânduri poziția inviolabilă cu privire la păstrarea și respectarea strictă a dreptului internațional, împreună cu alte părți implicate, să-și folosească autoritatea pentru a contracara încercările Rusiei de a încălca obligațiile internaționale și de a șantaja lumea cu noi crize alimentare”, a spus ministerul într-un comunicat.

Vezi si alte articole...