joi, mai 30, 2024

Război în Ucraina, ziua 804. Xi Jinping va colabora cu Franța pentru a calma situația în Europa

ExterneRăzboi în Ucraina, ziua 804. Xi Jinping va colabora cu Franța pentru a calma situația în Europa

Război în Ucraina, ziua 804. Bombardamentele din Ucraina nu s-au oprit nici măcar în sfintele zile de Paște. În ultimele 24 de ore trupele lui Vladimir Putin au atacat regiunile din Poltava, Cernihiv, Sumy, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Harkov, Lugansk, Donețk, Mykolaiv și Herson. Au fost uciși doi ucraineni și alți 27 au fost răniți.

Ucraina este atacată și sfintele zile de Paște

Război în Ucraina, ziua 804. Din cauza bombardamentelor rusești asupra regiunii Sumy din Ucraina, un obiect de înaltă tensiune al companiei de energie Ukrenergo a fost avariat. În prezent, sunt în curs de desfășurare lucrări de recuperare de urgență. Pe front, trupele rusești au confiscat satul Ocheretyne localizat în estul regiunii ucrainene Donețk.

Localitatea din Ucraina cucerită de trupele Moscovei este poziționat la nord-vest de Avdiivka, regiune pe care Rusia a capturat-o după doi ani de război, cu pierderi imense de personal și echipamente. Agenția de știri Reuters menționează că Rusia deține controul total asupra regiunii Ocheretyne.

Război în Ucraina

Rusia a lovit noi obiective de infrastructură civilă

În Sumy, atacurile cu drone rusești au distrus infrastructura critică. Inclusiv aprovizionarea cu apă iar spitalele funcționează în regim de avarie. Luni dimineață, forțele aeriene ucrainene au declarat că alte 13 drone au fost lansate de Rusia deasupra regiunii Sumy, iar sistemele de apărare aeriană au distrus 12 dintre ele.

Oficialii din Kiev au îndemnat locuitorii să urmărească online slujbele ortodoxe de Paște din cauza problemelor de siguranță. Serhiy Popko, șeful administrației orașului Kiev, a avertizat că „chiar și în astfel de zile luminoase de sărbătoare, ne putem aștepta la fapte rele din partea agresorului”.

Xi Jinping va colaboara pentru a pune capăt conflictului din Ucraina
În tot acest timp, președintele Chinei, Xi Jinping a sosit la Paris, în primul turneu european, după o absență de cinci ani. Pe agenda discuțiilor între Jinping și omologul său francez, Emmanuel Macron se află discuții de actualitate, printre care și războiul din Ucraina.

Macron îl va îndemna pe Xi să își folosească influența pe care o are asupra Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina. Liderul chinez a urmărit războiul din Ucraina mai mult de pe margine. În afară de câteva apeluri la pace, liderul de la Beijing a făcut puține lucruri.

Beijing nu este „nici parte, nici participant” la conflict.

„Dacă chinezii caută să aprofundeze relația cu partenerii europeni, este foarte important ca ei să audă punctul nostru de vedere. Să înceapă să îl ia în serios”, a declarat o sursă diplomatică franceză. Într-un articol pentru publicația Le Figaro, Xi a declarat că dorește să colaboreze cu comunitatea internațională.

O colaboare prin care să se găsească modalități de rezolvare a conflictului declanșat de invazia Rusiei în Ucraina. Totodată, președintele chinez a mai afirmat că Beijing nu este „nici parte, nici participant” la conflict.

„Sperăm că pacea și stabilitatea se vor întoarce rapid în Europa. Intenționăm să lucrăm cu Franța și cu întreaga comunitate internațională pentru a găsi căi bune de rezolvare a crizei”, potrivit The Guardian.

Vezi si alte articole...