joi, mai 30, 2024

Război în Ucraina, ziua 812. Noi atacuri în Harkov. Rușii fac presiuni în trei zone ale frontului

ExterneRăzboi în Ucraina, ziua 812. Noi atacuri în Harkov. Rușii fac presiuni în trei zone ale frontului

Război în Ucraina, ziua 812. Marți, soldații lui Putin au lansat un nou atac asupra districtului municipal Kievskii Harkov. Aceștia au folosit bombe de tipul UMPB D-30, considerate extrem de puternice. În urma atacului, mii de civili au fost evacuați.

Război în Ucraina, ziua 812. Rușii, nou atac în Harkov 

Peste 7.500 de civili din nordul regiunii Harkov au fost evacuați din locuințele lor, pe fondul luptelor grele din această zonă a frontului. Armata lui Putin a atacat zona de 14 ori, producând pagube uriașe.

Război în Ucraina

Între timp, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a sosit la Kiev. Reprezentantul SUA a dat asigurări că Ucraina va avea parte în continuare de sprijin.

„S-au dat lupte în zonele localităților Lipți, Vovceansk și Neskucine.”, a anunțat armata ucraineană.

Pierderile rușilor

Conform anunțului făcut de armata ucraineană, în urma atacului, rușii ar fi pierdut 120 de militari și 23 de unități de armament și echipament militar. Forțele Moscovei au lansat 2 rachete și 65 de lovituri aeriene, precum și 74 de atacuri cu sistemele de rachete.

Între timp, ministrul britanic al apărării a transmis că țara sa nu va îndemna Ucraina să facă pace cu Rusia.

Război în Ucraina

„Este lipsit de sens ca Marea Britanie să încerce să convingă Ucraina, sub presiune sau în orice alt mod, să accepte să cedeze o parte din teritoriul său. Aceasta este o decizie exclusivă a Ucrainei”, a spus Grant Shapps.

Război în Ucraina, ziua 812. Forțele Moscovei fac presiuni în trei zone ale frontului

Oficialul britanic a menționat că Ucraina ar trebui să primească ajutor militar, dar și o „evaluare morală”.

„Este corect să oferim atât ajutor militar, cât și o evaluare morală clară că, atunci când un autocrat invadează o țară democratică vecină, este întotdeauna inacceptabil. Ar trebui să sprijinim pe deplin Ucraina pentru a respinge Rusia de pe întreg teritoriul ucrainean”, a continuat Grant Shapps.

Conform armatei ucrainene, soldații lui Putin fac presiuni atât în Harkov, cât și în Kramatorsk și Pokrovski.

„În unele zone, inamicul are succes parțial, în altele – forțele de apărare împing inamicul și își îmbunătățesc poziția tactică”, a transmis Nazar Voloșin, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Vezi si alte articole...