luni, iulie 15, 2024

Război în Ucraina, ziua 843. Kievul nu acceptă „oferta” de pace a Rusiei

ExterneRăzboi în Ucraina, ziua 843. Kievul nu acceptă „oferta” de pace a Rusiei

Război în Ucraina, ziua 843. Ucraina respinge propunerea lui Vladimir Putin de a ajunge la un acord de pace. Președintele rus a impus însă o serie de condiții pentru Ucraina, pe care Volodimir Zelenski le-a refuzat vehement susținând că acesta este un „ultimatum” venit din partea rușilor.

Război în Ucraina, ziua 843. Vladimir Putin, ofertă de pace pentru Ucraina

Vladimir Putin a afirmat vineri că Rusia va înceta operațiunile militare în Ucraina și va iniția negocieri de pace cu condiția ca Kievul să renunțe la aspirațiile sale de a adera la NATO și să-și retragă forțele din cele patru regiuni pe care Moscova le revendică.

Ucraina a respins toate propunerile venite din partea Kremlinului. Consilierul președintelui Volodimir Zelenski a subliniat că invitația primită reprezintă „pachetul standard al agresorului”, potrivit Reuters.

„Trebuie să lăsăm la o parte aceste iluzii şi să încetăm să luăm în serios „propunerile Rusiei”, care se lovesc de bunul simţ”, a spus Mihailo Podoliak,

De asemenea, apropiatul lui Zelenski a subliniat că „nu există nicio posibilitate de a găsi un compromis”.

Război în Ucraina

Cum percepe Volodimir Zelenski oferta venită din partea lui Vladimir Putin

În contrast, Președintele Volodimir Zelenski afirmă că propunerea Rusiei este un ultimatum. Mai mult, el a subliniat că liderul de la Kremlin nu va înceta războiul nici în cazul îndeplinirii cererilor sale.

„Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu diferă de mesajele din trecut. El nu se va opri”, a declarat Volodimir Zelenski.

Vladimir Putin a mai precizat vineri în discursul său că va opri focul în cazul în care Ucraina își retrage trupele din cele patru provincii. Rusia a anexat aceste teritorii pe hârtie, însă niciuna nu este sub controlul complet al acesteia.

„Trupele ucrainene trebuie să se retragă complet de pe întreg teritoriul republicilor populare Doneţk şi Lugansk, şi din regiunile Herson şi Zaporojie. Negocierile (de pace) vor fi atunci posibile.”, a spus Vladimir Putin.

NATO va coordona livrările de armament pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 843. NATO a anunțat vineri că va juca un rol mai activ în coordonarea livrărilor de armament către Ucraina, preluând responsabilitatea de la Statele Unite în contextul candidaturii republicane a lui Donald Trump la președinție, care adoptă o poziție critică față de Alianță.

În acest sens, va fi organizată o misiune oficială denumită NSATU (NATO Security Assistance and Training for Ukraine – Asistență de securitate și instruire NATO pentru Ucraina), cu comandamentul la un complex american din Wiesbaden, Germania, și cu noduri logistice în estul teritoriului NATO.

„Aceste eforturi nu fac din NATO o parte a conflictului, dar vor spori sprijinul nostru pentru Ucraina în vederea susţinerii dreptului său la autoapărare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles.

Misiunea va implica aproximativ 700 de persoane din state membre și partenere ale NATO, a subliniat Stoltenberg. Aceștia vor supraveghea instruirea forțelor armate ucrainene în unitățile statelor aliate, vor planifica și coordona donațiile pentru Ucraina și vor contribui la dezvoltarea pe termen lung a armatei acestei țări.

Vezi si alte articole...