Război în Ucraina ziua 856. Rusia nu este capabilă să străpungă fronturile din Ucraina, este de părere secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. În opinia sa, câștigurile armatei ruse sunt detul de limitate.
Rusia a lansat invazia împotriva Ucrainei în urmă cu doi ani și patru luni. Iar în acest interval de timp, nu a reușit să realizeze „străpungeri semnificative” pe câmpul de luptă. Jens Stoltenberg a făcut o serie de comentarii într-un interviu acordat AFP.
Război în Ucraina ziua 856
Jens Stoltenberg nu crede că Rusia are capacitățile de a forța străpungerea fronturilor din Ucraina. Secretarul general al NATO susține că nu există informații că armata rusă poate forța o lovitură semnificativă. Armata rusă a lansat pe 10 mai o ofensivă în provincia Harkov, de unde trupele ruse fuseseră forţate să se retragă după o contraofensivă fulger lansată în toamna lui 2022 de armata ucraineană.
„În primăvară au încercat din nou să lanseze o ofensivă, dar până acum au obţinut doar câştiguri limitate (…) Noi nu avem alte indicii sau motive să credem că Rusia are capacităţile ori forţa de a realiza străpungeri semnificative”, a explicat Stoltenberg.
Pe de altă parte, Stoltenberg a avertizat că armata rusă va continua să preseze pe diferite sectoare ale frontului. Și, totodată, va continua să lanseze atacuri aeriene. Cu toate acestea, armata ucraineană este capabilă să reziste în fața acestor presiuni. Ucraina a fost acum nevoită să cedeze teren în fața ofensivei ruse, dar a reușit să o oprească la Vovceansk, la circa cinci kilometri de graniţa cu Rusia.
Armata rusă şi-a intensificat acţiunile ofensive pefrontul de est, în provinciile ucrainene Doneţk şi Luhansk. Ucraina încearcă să ţină frontul cu pierderi teritoriale minime în aşteptarea armelor și munițiilor occidentale. Ucraina așteaptă în special avioanele F-16 cu care speră să întoarcă cursul războiului.
🩸Moments of evacuation of the wounded from Chasiv Yar.
Soldiers of the 24th brigade continue to defend the city in extremely difficult conditions and massively exterminate the enemy.
In the conditions of battles, timely assistance and evacuation of the wounded is important. pic.twitter.com/gfmAwYnaEm
— 24 ОМБр імені короля Данила (@24th_brigade) June 27, 2024
Lupte grele în orașul Ceasiv Iar
Apărătorii ucraineni au respins forțele ruse de invazie, în cartierul Kanal, din estul orașului Ceasiv Iar, în Donețk. Informația a fost făcută de Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Khortytsia, citat de agenția Interfax-Ucraina. Rușii și-au îndreptat atenția spre Ceasiv Iar după ce au ocupat Avdiivka în februarie. Preluarea acestui oraș poate deschide noi căi de ofensivă în regiunea Donețk.
Trupele ruse încearcă să străpungă apărarea ucraineană din apropiere de Ceasiv Iar, în sectorul de la Kramatorsk, a declarat Voloșin. Două operațiuni de asalt sunt în derulare, a adăugat el. Trupele ruse continuă bombardarea intensivă a orașului, inclusiv cu lansatoare de rachete multiple TOS-1 Solntsepek.
„Apărătorii ucraineni continuă să mențină linia defensivă în această zonă și dau o ripostă agresorului rus”, a spus purtătorul de cuvânt, citat de The Kyiv Independent.
Cele mai aprige lupte sunt în derulare în zona canalului Siverski Donețk – Donbas, a anunțat armata ucraineană. Prin atacarea așezărilor din apropiere, cum ar fi Ivanivske, trupele ruse încearcă să încercuiască orașul.
Chasiv Yar. https://t.co/aaxxqB1jt2 https://t.co/wde3J4CgYu pic.twitter.com/v9nv6hCR0F
— Rob Lee (@RALee85) June 27, 2024
Bombă cu planare lansată asupra Harkovului
Trupele ruse au atacat orașul Harkov cu o bombă FAB-500 echipată cu un kit de planare. Este pentru prima oară când se întâmplă de la începutul războiului la scară largă. Informația a fost confirmată de Oleksandr Filchakov, șeful parchetului regional, citat de Kyiv Independent.
În atac au fost rănite cel puțin patru persoane, a informat guvernatorul regional, Oleg Sîniegubov.
FAB-500 este o bombă de design sovietic de 500 de kilograme, de uz general, lansată din aer, cu un focos puternic exploziv. Aceasta este utilizată de Forțele Aerospațiale Ruse. Este o bombă ghidată care folosește un sistem de ghidaj prin satelit pentru precizie.
Se crede că aceste bombe pot fi lansate de avioanele rusești fără a risca expunerea la apărarea aeriană ucraineană.
Today, Russia has DOUBLED the destructive force of glide bombs that they DAILY target Kharkiv with. Two FAB-500 bombs were launched into a residential area.
Despite enduring the largest full-scale war in Europe since WW2 for two and a half years, we remain defenseless against… pic.twitter.com/rGhIK0OsKM
— Kate from Kharkiv (@BohuslavskaKate) June 27, 2024
Război în Ucraina ziua 856. Cehia caută noi donatori de muniție
Cehia caută noi donatori care să participe la inițiativa sa menită să furnizeze muniţii Ucrainei. Oficialii de la Praga subliniază că sunt necesare mai multe contribuții pentru a livra 800.000 de obuze Kievului, scrie AFP. Un număr de 18 state participă la acest program, iar primul lot de muniție cumpărat din afara Europei a ajuns în Ucraina.
„Dacă vrem să atingem obiectivul de 800.000 de unităţi, avem nevoie de mai mulţi donatori. Ştim că sunt muniţii disponibile. (…) Suntem gata să furnizăm până la 500.000 de obuze de artilerie de calibru mare anul acesta şi această sumă este acoperită financiar”, a declarat ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova.
Un număr de 15 state au furnizat fonduri pentru achiziția de muniție, în vreme ce alte state au avut alte contribuții. Tomas Kopecny, trimisul guvernului ceh pentru reconstrucţia Ucrainei, a declarat în luna mai că Praga a strâns 1,7 miliarde de euro. El a citat Canada, Danemarca, Germania, Ţările de Jos şi Portugalia printre contributori. Statele baltice, Belgia, Finlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia şi Slovenia vor să se alăture.
Campania cehă compenseazăfaptul că UE nu a reuşit să-şi ţină promisiunea de a furniza un milion de obuze Ucrainei înainte de sfârşitul lui martie. Industria de apărare europeană are capacități de producție reduse.
Comisia Europeană anunță investiții majore în apărare
Ursula von der Leyen a declarat că blocul comunitar va avea nevoie de circa 500 de miliarde de euro pentru programe de înarmare. Ea a anunțat un vast program de revitalizare a inustriei de apărare a blocului comunitar, informează agenţiile EFE. Șefa Comisiei a prezentat această concluzie în faţa liderilor celor 27 de state membre.
Ursula von der Leyen a arătat că Rusia şi China au investit masiv în sectorul de război, circa 400 de miliarde de euro. Suma est mai mare decât investițiile UE în apărare. Șefa CE a precizat că bugetul multianual până în 2027 are alocată pentru finanţarea proiectelor de securitate şi apărare 11,5 miliarde de euro. Alte 11 miliarde provin din Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar constituit din contribuţii ale statelor UE.
Șefa Comisiei Europene nu a dat detalii cu privire la cele 500 de miliarde de euro.