sâmbătă, octombrie 12, 2024

Război Ucraina – Rusia. 6 țări pot organiza negocieri de pace inclusiv Ungaria. De ce nu și România?

ExterneRăzboi Ucraina – Rusia. 6 țări pot organiza negocieri de pace inclusiv Ungaria. De ce nu și România?

Război Ucraina – Rusia. 6 țări pot organiza negocieri de pace inclusiv Ungaria. De ce nu și România? Putin a declarat anterior că va negocia numai dacă Kievul renunță la patru regiuni parțial ocupate pe care Moscova susține că le-a anexat în septembrie 2022.

Fostul ministru al apărării al președintelui rus Vladimir Putin, Serghei Șoigu, a declarat că incursiunea Ucrainei în Rusia înseamnă că nu există nicio șansă de negociere pentru a pune capăt războiului. Și totuși, mai multe țări au apărut ca potențiali mediatori pentru pace.

Vorbim de Ungaria, Austria, Turcia, Brazilia, China și India. Este vorba de țări care în general sprijină Rusia, care au profunde legături economice cu Moscova sau care cel puțin afișează o atitudine neutră când vine vorba de războiul din Ucraina.

România ca și alte țări europene nu se află în acest grup după ce a sprijinit efortul de război al Kievului așa cum a putut. Pe lângă alte sisteme de armament România a donat Kievului și un costisitor sistem antiaerian PATRIOT fapt care a înfuriat evident Kremlinul.

Război Ucraina – Rusia. 6 țări pot organiza negocieri de pace inclusiv Ungaria. De ce nu și România?
Shoigu, în prezent șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat marți că nu vor exista discuții între Moscova și Kiev „până când nu îi vom alunga de pe teritoriul nostru”, a raportat agenția de știri de stat Tass.

Dar punctul de vedere al lui Shoigu părea să îl contrazică pe cel al lui Putin, care a declarat la 5 septembrie, la Forumul Economic Estic de la Vladivostok, că „nu a refuzat niciodată” să negocieze cu Kievul, chiar dacă acesta a susținut că a capturat aproximativ 500 de mile pătrate de teritoriu rusesc.

Putin a declarat anterior că va negocia numai dacă Kievul renunță la patru regiuni parțial ocupate pe care Moscova susține că le-a anexat în septembrie 2022, condiții inacceptabile pentru președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

Declarația lui Shoigu a venit la o zi după ce Austria a devenit cea mai recentă țară care și-a propus să fie mediator pentru a pune capăt războiului.

Austria

„În ceea ce privește potențialii mediatori, o țară trebuie să asigure locații adecvate pentru negocierile de pace, să aibă o logistică puternică, să fie acceptabilă din punct de vedere politic pentru ambele părți și să aibă servicii diplomatice formidabile”, a declarat pentru Newsweek Vuk Vuksanovic, asociat la grupul de reflecție LSE IDEAS al London School of Economics .

În acest scop, postarea cancelarului austriac Karl Nehammer pe X, fostul Twitter, a declarat că Viena ar putea „sprijini o pace justă și durabilă bazată pe dreptul internațional și să servească drept loc pentru negocieri”. Postarea lui Nehammer a declarat că guvernul său a remarcat „deschiderea lui Putin pentru discuții de pace cu Ucraina” și a făcut anterior apel la dezescaladare și discuții de pace.

„Austria poate găzdui discuții, mai ales că Viena este capitala ONU, dar nu le poate modela în mod semnificativ”, a declarat Peter Rough, director la Centrul pentru Europa și Eurasia de la Hudson Institute, un think tank din Washington, D.C.

Cu toate acestea, „este prea mică și nu are nimic de oferit”, a declarat el pentru Newsweek.

„Orice declarații care vin din Austria în acest moment sunt în contextul alegerilor federale care vor avea loc la sfârșitul lunii”, a spus el. „FPÖ [Partidul Libertății din Austria] conduce în sondaje și este foarte critic față de Ucraina, ceea ce explică o parte din manevre”.

Ungaria

În calitate de critic al continuării ajutorului militar occidental pentru Ucraina și cel mai apropiat aliat al lui Putin în Uniunea Europeană, prim-ministrul ungar Viktor Orbán s-a poziționat ca o persoană care ar putea pune capăt ostilităților.

În timpul primei sale călătorii la Kiev, Orbán a purtat discuții cu Zelenski și a declarat că i-a cerut președintelui ucrainean să ia în considerare o încetare a focului înainte de summitul internațional pe care Kievul speră să îl organizeze în cursul acestui an. La 5 iulie, Orbán s-a întâlnit cu Putin la Moscova, iar trei zile mai târziu a discutat cu președintele chinez Xi Jinping.

Luni, liderul maghiar a vorbit despre că așa-numita „misiune de pace” pentru Ucraina este în curs de desfășurare și a făcut aluzie la o descoperire cu o posibilă apariție „spectaculoasă” în septembrie, potrivit postului de știri maghiar ATV.

Cu toate acestea, Rough consideră declarațiile lui Orbán drept inițiative politice. „Acestea nu sunt propuneri de pace care să contureze un sfârșit al luptelor”, a spus el. „În plus, ostilitatea dintre Budapesta și Kiev face din Ungaria un mediator de neconceput pentru discuții”.

Brazilia, China, India

În timpul Forumului Economic Estic, Putin s-a referit la alte trei țări care alcătuiesc acronimul BRICS ca posibili intermediari pentru a pune capăt războiului pe care l-a lansat.

„Republica Populară Chineză, Brazilia, India. Sunt în contact cu partenerii mei”, a spus Putin. „Avem încredere și încredere unii în alții”.

Dar Vuksanovic a spus că China, împreună cu Ungaria, vor fi imediat înlăturate ca potențiali mediatori, deoarece sunt prea apropiate de Rusia.

„În plus, SUA nu vor permite Chinei să aibă gloria unui mediator de pace”, a adăugat el.

În timpul unei vizite în Ucraina în luna august, premierul indian Narendra Modi i-a spus lui Zelensky că este pregătit să joace un rol personal pentru a aduce pacea și că ambele părți vor trebui să „caute modalități de a ieși din această criză”.

Dar luna precedentă, Zelensky l-a criticat pe Modi pentru că l-a îmbrățișat pe Putin în timpul unei călătorii la Moscova, într-o zi în care au avut loc lovituri rusești mortale, inclusiv una asupra celui mai mare spital de copii din Kiev.

„India are capitalul de a fi în relații bune cu Rusia, iar Modi a avut o vizită bună în Ucraina, dar nu este clar dacă India dorește acest rol și dacă alții îl vor accepta”, a spus Vuksanovic.

Turcia

Turcia a fost criticată pentru că s-a îndepărtat de NATO și s-a orientat spre Rusia și China, iar legăturile dintre Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au fost analizate.

Săptămâna trecută, Ankara a declarat că va încerca să devină membră a BRICS, într-o mișcare care urmează interesului de a se alătura Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), condusă de Beijing și Moscova.

În marja OCS, Erdogan a declarat că Ankara ar putea fi un intermediar în războiul din Ucraina, deși purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins această afirmație.

Cu toate acestea, Turcia a contribuit la un acord care ulterior s-a prăbușit, dar pentru o vreme a asigurat că grânele pot fi transportate în siguranță din portul ucrainean de la Marea Neagră. Turcia nu a sancționat Rusia, dar a furnizat Kievului arme precum dronele de atac Bayraktar TB2 .

„Poate că Turcia ar putea găzdui discuții, așa cum a făcut-o în timpul inițiativei privind cerealele și cu privire la schimburile de prizonieri”, a declarat Rough, ”dar ar fi nevoie și de o participare importantă din partea Americii și a Europei de Vest pentru ca ceva serios să rămână valabil.”

La summitul pentru pace de la Lucerna, Elveția, din iunie, la care Moscova nu a fost invitată, Kievul a declarat că nu se va angaja în negocieri directe cu Rusia, deși perspectiva ca o coaliție largă să poată promova formula de pace în 10 puncte a lui Zelensky pentru a pune capăt războiului pare departe.

Vezi si alte articole...