miercuri, iunie 19, 2024

Război Ucraina, ziua 831. Volodimir Zelenski acuzații la adresa Chinei și Rusiei

ExterneRăzboi Ucraina, ziua 831. Volodimir Zelenski acuzații la adresa Chinei și Rusiei

Război Ucraina, ziua 831. În timp ce Ucraina a rămas fără curent după atacul masiv al Rusiei, Volodimir Zelenski își îndreaptă atenția către colaborarea ruso-chineză, aducând acuzații grave la adresa Beijingului și Moscovei.

Zelenski acuzații la adresa Chinei și Rusiei

Război Ucraina, ziua 831. Volodimir Zelenski a acuzat duminică China că încearcă să „împiedice” participarea țărilor la un summit de pace dedicat Ucrainei, summit pe care Beijingul l-a criticat deoarece Rusia nu a fost invitată, potrivit AFP.

Volodimir Zelenski a afirmat duminică, în cadrul forumului de securitate din Singapore, că Rusia încearcă să submineze summitul de pace programat în Elveția, iar China o sprijină în acest demers.

Conform președintelui ucrainean, Rusia intimidează alte țări pentru a le descuraja să participe la summit, amenințându-le cu blocarea livrărilor de produse agroalimentare sau chimice, precum și cu creșterea prețurilor la energie.

„Din nefericire, China încearcă acum să împiedice țările să vină la summitul de pace”, a declarat Zelenski reporterilor în marja unui forum de securitate din Singapore.

Totodată, Rusia încearcă să convingă alte state să submineze summitul, iar China ar fi răspuns favorabil acestei solicitări, susține Volodimir Zelenski.

„Folosind influența chineză în regiune, folosind diplomați chinezi, Rusia face totul pentru a perturba summitul pentru pace”, a declarat el, potrivit Zerkalo Nedeli.

Război Ucraina

Război Ucraina, ziua 831. Rusia a cucerit încă o localitate din regiunea Donețk

După demiterea surprinzătoare a lui Serghei Șoigu din funcția de ministru al apărării, care a avut loc în urmă cu două săptămâni, un val de arestări a decimat conducerea ministerului apărării sub pretextul unei campanii anticorupție.

Momentul este la fel de intrigant ca și arestările și remanierile. După aproape trei ani de eșecuri pe câmpurile de luptă din Ucraina, Rusia tocmai a obținut un avantaj. În ultimele săptămâni, a lansat o ofensivă în mare parte reușită în nord, spre Harkov, și a înregistrat victorii și în regiunea Donbas, în est, potrivit CNN.

„Unităţile grupului de trupe Centru au reuşit să elibereze satul Umanskoie (Umanske, în ucraineană, n.red.) din Republica populară Doneţk”, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Analiștii care au discutat cu CNN au descris ministerul apărării ca fiind unul dintre cele mai corupte din țară. Presa de stat rusă a dezvăluit contracte militare în valoare de sume uriașe de bani și i-a expus public pe înalții oficiali ai ministerului, evidențiindu-le stilul de viață luxos. Însă, potrivit unui analist intervievat de CNN, ceea ce vedem este un „joc policentric foarte complex”, legat de sincronizare și de căutarea existențială a lui Putin pentru victoria împotriva Occidentului.

Forțele ruse continuă să avanseze în est, în special în direcția Pokrovsk, situat la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de Umanske.

Kievul speră că viitoarele livrări de muniții din partea Occidentului îi vor permite să preia inițiativa pe frontul unde se află în retragere de câteva luni.

Vezi si alte articole...