sâmbătă, iunie 15, 2024

Războiul din Ucraina, ziua 738. Rusia a testat o rachetă nucleară, dar susține că nu va ataca alt stat din Europa

ExterneRăzboiul din Ucraina, ziua 738. Rusia a testat o rachetă nucleară, dar susține că nu va ataca alt stat din Europa

Războiul din Ucraina continuă, însă, oficialii turci s-au oferit să fie „mediatori” și să negocieze pacea ruso-ucraineană. Statele UE, membre NATO, au discutat, în reptetate rânduri, despre necesitatea unei „formule de pace” pentru cele două state aflate în conflict.

Războiul din Ucraina, ziua 738. Turcia i-a propus vineri ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul Forumului Diplomatic de la Antalya, să găzduiască noi negocieri de pace ruso-ucrainene, atunci când cele două părţi în conflict vor fi pregătite. De asemenea, Lavrov a promis în acest timp că Rusia nu are nicio intenţie să atace vreo altă ţară din Europa de Est, relatează agenţia EFE.

Între timp, Ucraina a anunțat că identificat 511 persoane suspectate de crime de război de la invazia Rusiei din februarie 2022 și a pronunțat deja 81 de condamnări, a declarat procurorul general la Kiev, conform Reuters.

Războiul din Ucraina, ziua 738. Rusia a testat o rachetă nucleară. Reacția statelor europene
razboi

Războiul din Ucraina

Sursa foto: Facebook

Cea de-a 738-a zi a războiului din Ucraina a însemnat și testarea unei rachete nucleare de către Rusia. Armata rusă a anunţat că a efectuat un test cu o rachetă balistică intercontinentală Yars, lansată de la cosmodromul din Pleseţk, folosit de obicei pentru lansarea sateliţilor militari.

„Un pluton al unităţii Forţelor Strategice din regiunea Ioşkar-Ola a efectuat astăzi o lansare de probă cu o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid Yars de la cosmodromul statal pentru teste Pleseţk”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării, citat de sursa amintită.

NATO crede va Rusia va ataca și alte state

Războiul din Ucraina

Sursa Foto: Dreamstime.com

Testarea rachetei nucleare nu a fost bine văzută de liderii politici. NATO se teme că va fi atrasă în războiul cu Rusia, dacă Ucraina va fi învinsă de trupele Moscovei, a transmis secretarul Lloyd Austin.

„Știm că în situația în care Putin reușește să aibă succes aici, el nu se va opri. El va continua să fie și mai agresiv în regiune. Iar alți lideri din întreaga lume, alți autocrați, vor vedea acest lucru și vor fi încurajați că a putut să se întâmple asta și că nu am reușit să susținem o democrație”, a declarat Austin, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților. Astfel, oficialul SUA a mai spus că statele baltice sunt extrem de vulnerabile în fața unor eventuale decizii expansioniste ale liderului de la Kremlin.

Vezi si alte articole...