luni, iulie 15, 2024

Rebelii ruși anti-Putin susțin că au capturat un oraș din Rusia. Mesajul transmis de luptători

ExterneRebelii ruși anti-Putin susțin că au capturat un oraș din Rusia. Mesajul transmis de luptători

Rebelii ruși anti-Putin susțin că au capturat un oraș din Rusia. Forțele ucrainene au trecut „la acțiuni ofensive” în estul țării, a spus ministrul adjunct al Apărării de la Kiev. A fost însă rezervat în a da detalii dacă acesta este începutul contraofensivei sau sunt doar lupte de „tatonare”.

Dar, potrivit oficialului, soldații ucraineni au avansat în mai multe direcții și au recuperat unele teritorii din regiunea Bahmut, lucru salutat și de președintele Zelenski în mesajul său de luni noapte.

Mai mult, conflictul din Ucraina pare că se extinde de cealaltă parte a graniței. Rebelii ruși anti-Putin susțin că dețin controlul unui oraș din regiunea rusă Belgorod.

Astfel de explozii s-au auzit luni noapte în orașul Harkov, al doilea ca mărime al Ucrainei. „Rămâneți în adăposturi” au fost îndemnați localnicii. În urma atacurilor, o conductă care transporta amoniac a fost avariată.

Zelenski: „Bine lucrat, războinicilor!”

Câteva ore mai devreme, ministrul adjunct al Apărării de la Kiev anunța că Ucraina „desfășoară acțiuni ofensive” de-a lungul liniei de front din est, a recâștigat unele teritorii în apropiere de Bahmut și continuă să avanseze.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Sunt recunoscător fiecărui luptător, tuturor apărătorilor noștri, care ne-au dat azi veștile pe care le așteptăm cu toții în direcția Bahmut. Bine lucrat, războinicilor!”.

Ministerul rus al Apărării spunea luni că forțele sale ar fi respins un atac ucrainean major, în regiunea Donețk, dar Kievul a rămas tăcut.

Jurnaliștii Sky News au analizat imaginile postate pe rețelele sociale și relatările corespondenților de război ruși, care acoperă conflictul. Potrivit acestora, Ucraina a lansat atacuri în jurul unor localități din Donețk.

O altă postare susținea că forțele ucrainene au făcut progrese în Novodonetsk, care se află chiar în spatele liniei de front din sudul Donețkului.

Sean Bell, analist militar: „Evgheni Prigojin a spus că forțele ucrainene au recucerit satul Berkhivka, care se află la nord de Bahmut. E un aspect important, pentru că (în ultimele luni) mercenarii Wagner au pierdut o mulțime de oameni în timp ce se luptau pentru a cuceri orașul Bahmut, în timp ce soldații ucraineni pândeau la periferie. Se pare că forțele ucrainene alungă armata rusă (din zonă). Există mărturii potrivit cărora soldații ruși fug de acolo, iar Prigojin a descris acest lucru ca pe o ‘rușine’”.

Partizanii ruși anunță noi succese în țara lui Putin

Între timp, un grup de rebeli pro-ucraineni, cunoscut sub numele de Corpul Voluntarilor Ruși, a postat o înregistrare video în care pretinde că deține controlul asupra orașului Nova Tavolzhanka, din regiunea rusă Belgorod.

Luptător din Corpul Voluntarilor Ruși: „Din moment ce guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, nu-și poate controla teritoriul, vom discuta cu liderii lui, care se află la Moscova”.

Anunțul vine la doar o zi după ce aceiași rebeli anti-Putin i-au propus guvernatorul regiunii Belgorod să se întâlnească pentru a-i preda doi soldați ruși luați prizonieri, dar oficialul le-a respins oferta.

Vezi si alte articole...