sâmbătă, decembrie 2, 2023

Regatul Unit emite o alertă prin care avertizează instituţiile financiare că Rusia se foloseşte de aur pentru a evita sancţiunile în Războiul din Ucraina. Londra impune noi sancţiuni în sectoarele aurului şi petrolului unor oligarhi şi întreprinderi ruseşti

EconomieRegatul Unit emite o alertă prin care avertizează instituţiile financiare că Rusia se foloseşte de aur pentru a evita sancţiunile în Războiul din Ucraina. Londra impune noi sancţiuni în...

”Ţinând cont de importanţa Regatului Unit pe piaţa aurului, NCA avertizează cu privire la tentative deliberate de spălare de aur sancţionat, în vederea ascunderii originii acestuia, pentru a putea fi ascuns în lanţurile de aprovizionare şi vândut în Regatul Unit şi în lume”, avertizează NCA.

Potrivit agenţiei, aurul este o sursă crucială de venit în efortul de război al Rusiei în Ucraina, una dintre cele mai importante ca valoare după petrol şi gaze naturale şi reprezenta 12,8 miliarde de lire sterline în economia rusă în 2021.

NCA dezvăluie că, începând de la 21 iulie 2022, aurul rusesc este tot mai expediat către ţări care nu aplică sancţiuni aurului rusesc.

”După ce este topit, retopit şi rafinat, originea aurului nu mai poate fi stabilită prin examinare, pentru că se pierd toate semnele distinctive”, precizează agenţia.

ALTE 29 DE PERSOANE ŞI ENTITĂŢI DIN SECTOARELE AURULUI ŞI PETROLULUI, SANCŢIONATE

Ministerul britanic de Externe a anunţat un pic mai devreme, miercuri, impunerea unor noi sancţiuni unui număr de 29 de persoane şi entităţi din sectoarele ruseşti ale aurului şi petrolului.

Este vorba despre ”oligarhi şi întreprinderi ruseşti şi facilitatori din ţări terţe care alimentează veniturile de război ale Rusiei”, a anunţat într-un comunicat separat ministerul Foreign Office.

Aceste noi sancţiuni vizează doi dintre cei mai mari producători de aur din Rusia – Nord Gold PLC şi Highland Gold Mining Limited -, dar şi o reţea cu sediul în Emiratele Arabe Unite (EAU) însărcinată cu canalizarea ”către Rusia a unor venituri obţinute din aur în valoare de peste 300 de milioane de dolari”.

Regatul Unit a sancţionat, până în prezent, peste 1.600 de persoane, întreprinderi şi grupuri în cadrul regimului britanic al sancţiunilor impuse Rusiei.

Asociaţia profesională London Bullion Market Association (LBMA) acreditează rafinării de aur în întreaga lume şi stabileşte norma mondială de facto în acest sector.

Rafinăriile acreditate de către LBMA reprezintă până la 92% din producţia anuală mondială de aur extras, potrivit NCA.

Vezi si alte articole...