vineri, iulie 19, 2024

Regulament de Urbanism, propus de Robert Negoiță, primarul reales al Sectorului 3

Din OrasRegulament de Urbanism, propus de Robert Negoiță, primarul reales al Sectorului 3

Robert Negoiță, primarul ales al Sectorului 3 la alegerile locale din 9 iunie, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că PS3 lucrează la „un regulament prin care să blocăm tot ce înseamnă construire în zonele deja dezvoltate”.

Primarul propune că pentru fiecare metru pătrat construit în zona centrală a Capitalei să fie demolate 3 metri pătrați din cei deja existenți. Negoiță promite realizarea unui nou Regulament de Urbanism în Sectorul 3.

„Situația urbanistică din București, în general, și din Sectorul 3 în mod special ne preocupă de foarte multă vreme. Am avut mari speranțe că lucrurile se vor îmbunătăți și că vom avea în sfârșit o reglementare urbanistică de tip plan urbanistic general, așa cum are orice localitate din lumea aceasta. Din nefericire Bucureștiul nu are, reglementarea urbanistică fiind din secolul trecut. Eu cred că este de datoria noastră să găsim soluții. De aceea suntem azi aici, să aducem decizia mai aproape de cetățean în sensul firesc, de la structura generală a Capitalei către sectoare. Noi, Primăria Sectorului 3, pregătim acum un regulament prin care să blocăm tot ce înseamnă construire în zonele deja dezvoltate. În viitorul regulament propunem ca pentru fiecare metru pătrat construit, în zona ultracentrală, să se desființeze trei metri pătrați de clădire existentă. Este un mecanism care merge foarte bine în țările civilizate și ne dorim să facem și noi parte din această categorie”.

Ștefan Dumitrașcu, arhitectul-șef al Sectorului 3, a explicat că zona centrală și pericentrală a Bucureștiului cuprinde o diversitate de construcții, de la cele edificate acum 200 de ani până la cele ridicate în perioada comunistă.

„Există problema densității construcțiilor în zona centrală și pericentrală a Municipiului București, mai ales în Sectorul 3 care este foarte eclectic. Avem toate tipurile de construcții. Vechi de aproape 200 de ani, realizate acum 50 de ani în epoca comunismului și construcții noi realizate în ultimii 34 de ani. Zona centrală este un amalgam care nu mai suportă nici un fel de adăugiri, infrastructura este cea mai veche din tot orașul. De aici decurg foarte multe probleme. Restricționarea de care vorbea și domnul primar va permite o reevaluare a tipologiei de construcții, va redeschide dezvoltarea din zona estică în așa fel încât să putem primi în Sectorul 3, în condiții de calitate, cât mai mulți locuitori”.

Conform comunicatului transmis de Agerpres din partea PS3, Bucureștiul se confruntă cu un blocaj generat de anularea sau suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) din sectoare și lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG) actualizat.

În această situație, PS3 propune elaborarea unei noi hărți de urbanism pentru Sectorul 3, care să împartă unitatea teritorială în trei zone distincte: Zona roșie (ultracentrală), Zona galbenă (centrală cu cartierele aferente), Zona verde (periferică).

Construcțiile în conformitate cu noul regulament propus de PS3 ar urma să respecte următoarele condiții pentru fiecare zonă cuprinsă în harta urbanistică:

În zona ultracentrală, foarte urbanizată, fiecare metru pătrat construit ar presupune demolarea a 3 metri pătrați existenți.

În zona centrală, urbanizată într-un procent semnificativ, fiecare metru pătrat construit ar implica demolarea a 2 metri pătrați existenți.

În zona periferică, care a fost puternic industrializată în trecut și are potențial de dezvoltare, construcțiile vor respecta legislația în vigoare, fără restricții majore.

În cazul în care noul regulament propus de PS3 va fi adoptat, autorizațiile de construire vor fi acordate cu condiția ca solicitantul să respecte regulile specifice zonei în care intenționează să construiască. Cu alte cuvinte, noile construcții vor fi supuse limitelor de suprafață impuse de noul regulament. Excepție de la aceste reguli vor face clădirile de utilitate publică, precum cele destinate sănătății sau învățământului, care vor putea beneficia de excepții în aplicarea regulamentului.

Vezi si alte articole...