sâmbătă, iulie 20, 2024

Remaniere la vârful „operațiunii speciale”. Gherasimov este trimis în Ucraina ca șef al forțelor de invazie

ExterneRemaniere la vârful „operațiunii speciale”. Gherasimov este trimis în Ucraina ca șef al forțelor de invazie

Ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, l-a numit miercuri pe seful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pentru a supraveghea campania militara a Rusiei in Ucraina. Este mai recenta remaniere a conducerii militare a Moscovei, precizeaza Reuters.

Soigu l-a numit pe Gherasimov in functia de comandant al grupului de forte combinate pentru „operatiunea militara speciala” a Moscovei in Ucraina, a precizat Ministerul Apararii intr-o declaratie.

Rusia in promovase pe Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armageddon” de catre presa rusa pentru reputatia sa de necrutator, in functia de comandant principal al campului de lupta abia in octombrie anul trecut, dupa o serie de contraofensive ucrainene care au schimbat cursul conflictului.

Surovikin va ramane ca adjunct al lui Gherasimov, a precizat Ministerul Apararii.

Ministerul a precizat ca schimbarile au fost concepute pentru a creste eficienta gestionarii operatiunilor militare din Ucraina, dupa mai bine de 10 luni de campanie.

Gherasimov, la fel ca Shoigu, s-a confruntat cu critici dure din partea bloggerilor militari pro-razboi pentru multiplele esecuri ale Rusiei pe campul de lupta si pentru esecul de a asigura victoria intr-o campanie pe care Kremlinul se astepta sa dureze doar putin timp.

Fortele ruse si ucrainene au fost angajate miercuri in lupte intense pentru orasul Soledar din estul Ucrainei, un pas inainte in demersul Moscovei de a cuceri intreaga regiune Donbas. Rusii pareau sa fie in avantaj, precizeaza Reuters.

Cine este Valeri Gherasimov

Valeri Gherasimov detine in prezent cel mai inalt grad de ofiter in uniforma din Rusia, in calitate de sef al Statului Major General.

Fiind un apropiat al a lui Vladimir Putin, el a fost una dintre cele trei persoane – alaturi de presedintele tarii si de ministrul Apararii – care s-au ocupat de punerea la cale a invaziei in Ucraina.

In luna mai, el a vizitat linia frontului din regiunea Donbas din estul tarii – in timp ce trupele sufereau, se pare, de un moral scazut si de pierderi grele.

Gherasimov este si veteran al celui de-al doilea razboi cecen.

Vezi si alte articole...