sâmbătă, iunie 22, 2024

Lidl, planuri mari în România. Ce vrea să facă rețeaua de magazine

Retailerul german Lidl, principalul jucător pe piața...

Cod roșu de caniculă. Urmează un weekend incendiar. Hartă emisă de ANM

Alertă de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie(ANM)...

Replica Rusiei după ce Finlanda a fost primită în NATO. Ce l-a enervat la culme pe Vladimir Putin

ExterneReplica Rusiei după ce Finlanda a fost primită în NATO. Ce l-a enervat la culme pe Vladimir Putin

În cursul zilei de miercuri, Rusia a decis să aplice sancțiuni economice Finlandei, țară care a intrat de curând în NATO. Cele două țări au o frontieră comună, destul de lungă, de aproximativ 1.400 de kilometri, fiind în război direct, în anul 1940.

Moscova a anunțat că a blocat conturile economice ale Ambasadei Finlandei, din capitala Federației Ruse, și a consulatului de la Sankt Petersburg.

De partea cealaltă, Finlanda a anunțat prin vocea ministrului de Externe, Pekka Haavisto, că nu a primit nicio informare sau explicație oficială.

”Nu am primit încă nicio explicaţie oficială”, a precizat ministrul finlandez, care a și anunțat că țara lui nu intenționează să închidă cele două reprezentanțe diplomatice din Rusia.

De asemenea, decizia Rusiei pare inexplicabilă din moment ce Finlanda nu a aplicat sancțiuni economice sau financiare, reprezentanțelor diplomatice ale Rusiei.

”Prin urmare, nu putem spune că ar fi o reacţie la măsuri aplicate împotriva Rusiei”, a subliniat Pekka Haavisto.

Este tot mai clar că Rusia a fost iritată de decizia NATO, de a primi în rândurile sale această țară nordică, care până la declanșarea războiului din Ucraina era neutră.

Serghei Lavrov confirmă iritarea Rusiei

Agenția rusă de presă TASS a publicat în cursul zilei de miercuri, o declarație făcută de Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, cu privire la extinderea NATO.

Deci, măsura Rusiei de azi, de a bloca conturile ambasadei Finlandei la Moscova, ar putea avea o explicație în aderarea țării la NATO.

”Expansiunea nesăbuită a NATO spre est, spre nord sau spre alte zone geografice subminează însăși perspectiva de a continua comunicarea normală privind securitatea europeană. Din păcate, asistăm la acest proces pe fondul absorbției de către NATO a aproape tuturor națiunilor neutre. Asta este trist”, a declarat Lavrov.

Rusia vrea o lume multipolară

Diplomatul rus a mai comentat că este timpul ca Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană să înțeleagă că a venit vremea pentru o lume multipolară, cu mai multe capitale ca centre de putere regională sau chiar mondială.

”Acest lucru, neutralitatea, a fost consacrat în constituțiile țărilor respective, iar acestea au creat un spațiu pentru a găsi un echilibru de interese și un compromis între membrii europeni ai NATO și, să spunem, statul Uniunii și Organizația Tratatului de Securitate Colectivă. Când și dacă Occidentul își va veni în fire și își va da seama că nu va putea inversa procesul istoric nepărtinitor de evoluție a unei ordini mondiale multipolare, acest lucru va necesita, desigur, o conversație care nu se va limita doar la Europa”, a mai susținut Lavrov, citat de TASS.

Vezi si alte articole...