joi, aprilie 25, 2024

Reprezentant IGSU: Cel mai important lucru, în caz de cutremur, este să nu intrăm în panică

SCIENCE+Reprezentant IGSU: Cel mai important lucru, în caz de cutremur, este să nu intrăm în panică

Reporter 24 a stat de vorbă cu un reprezentant al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în contextul activării zonei seismice din Oltenia, pentru a vedea ce trebuie să facem, în cazul producerii unui seism.

Am stat de vorbă cu colonelul Bogdan Vlăduţoiu, care este inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, şi unul dintre pompierii români, care au intervenit după cutremurul din Turcia, în zona Hatai.

Reprezentantul IGSU spune că este important să ne pregătim, înainte de cutremur. Un aspect în acest sens este consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Tu ştii ce trebuie să faci în caz de cutremur? Răspunde la un scurt SONDAJ

„Înainte de seism, trebuie să ne pregătim şi trebuie să acţionăm pe partea preventivă. Măsurile pe care le putem adopta cu toţii şi aici mă refer la autorităţi, instituţii, operatori economici, dar şi cetăţeni, sunt reprezentate de consolidarea seismică a tuturor clădirilor şi în special acolo unde este o prioritate să se realizeze această măsură. Din fericire, cel puţin în ultima perioadă, sunt disponibile suficiente instrumente de finanţare astfel încât cei care au nevoie de fonduri pentru a realiza aceste măsuri, să le acceseze şi să poată realiza aceste lucrări, care nu sunt deloc ieftine, dar necesare pentru că ne pot salva viaţa”, a declarat Vlăduţoiu.

Reprezentantul IGSU a trecut în revistă acţiunile pe care trebuie să le facem, după producerea unui seism.

„Sunt câteva măsuri simple, pe care trebuie să le avem în vedere, atunci când se produce un cutremur. Poate cea mai importantă dintre ele, ar fi să nu intrăm în panică, deşi probabil că este şi cel mai greu de realizat pentru că, atunci când viaţa, integritatea, ne este pusă în pericol, fiecare dintre noi avem acea reacţie umană de a face totul cât se poate de repede pentru a ne pune la adăpost.

Al doilea lucru pe care trebuie să-l facem, când cutremurul se produce, este să ne găsim un loc ferit, în special dacă suntem într-o clădire, în care să ne ascundem, să ne protejăm de căderea eventualelor elemente de mobilier, tencuială, cărămizi, tot ce poate fi în apropierea noastră şi ne poate răni.

După ce s-a terminat cutremurul, observăm cu atenţie ceea ce este în jurul nostru, ne uităm să vedem dacă sunt persoane afectate, surprinse de cutremur, încercăm să le dăm ajutor celor pe care îi putem ajuta, şi căutăm cea mai rapidă şi cea mai sigură cale de evacuare din clădirea respectivă. Trebuie să ne asigurăm că acea cale de evacuare este practicabilă.

Dacă se întâmplă să cunoaştem situaţia altor persoane, care este posibil să fi rămas în clădire, atunci când ajung forţele de intervenţie la locul intervenţiei, este bine să le precizăm toate aceste detalii”, a conchis el.

Interviul complet poate fi urmărit aici:

Tu ştii ce trebuie să faci în caz de cutremur? Răspunde la un scurt SONDAJ

Articol susţinut prin intermediul proiectului SCIENCE+, derulat de Free Press For Eastern Europe, prin care se urmăreşte facilitarea creării unei rețele unice pentru a împărtăși cele mai bune practici jurnalism în domeniul sănătății și jurnalismului științific, în șase țări din Europa Centrală și de Est: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România.

Vezi si alte articole...