joi, mai 23, 2024

Rezultatul războiului din Ucraina, determinat de alegerile prezidențiale din întreaga lume

ExterneRezultatul războiului din Ucraina, determinat de alegerile prezidențiale din întreaga lume

Alegerile din întreaga lume vor determina rezultatul războiului în Ucraina. Alegerile prezidențiale din SUA, Rusia și Ucraina din 2024 pot fi la fel de importante ca și evenimentele de pe câmpul de luptă, arată Ivan Krâstev, într-o opinie pentru Dnevnik.

Rezultatul războiului din Ucraina, determinat de alegerile prezidențiale din întreaga lume. Este o credință acceptată de toată lumea cum că războaiele se termină la masa negocierilor. Deseori, însă, acestea se termină sau îngheață la urnele de vot. Războiul Americii în Vietnam s-a încheiat acolo, războiul Franței din Algeria s-a încheiat acolo, iar doar înfrângerea lui Slobodan Milosevic la alegerile din 2000 a oprit efectiv războiul din fosta Iugoslavie.

Războiul din Ucraina, în prezent, este purtat în umbra unor alegeri cheie care vor avea loc în 2024. Votul din Rusia, Ucraina, Taiwan și SUA va fi de importanță crucială pentru cursul războiului în 2023. Și rezultatul acestor alegeri ar putea determina forma viitoarei ordini internaționale.

În martie 2024, vor avea loc alegeri prezidențiale în Rusia și Ucraina. Este nevoie de multă imaginație pentru a-l vedea pe Vladimir Putin pierzând aceste alegeri, programate cu unicul scop ca el să le câștige. Presat de „operațiunea specială” eșuată, el are totuși motive de îngrijorare – în cazul unei înfrângeri militare sau a înghețării conflictului într-un mod care nu este benefic pentru el, Putin se va confrunta nu doar cu opoziția puținilor liberali rămași în țară, ci și cu dreapta naționalistă mobilizată și încrezătoare.

Și, deși acest lucru nu s-a întâmplat în cele peste două decenii de mandat, o campanie electorală combinată cu un eșec pe front, ar putea declanșa genul acela de impuls anti-Putin pe care europenii și americanii îl așteaptă de mult timp, deși este puțin probabil ca acest impuls să ducă la libertate în Rusia.

Impact profund asupra asupra deciziilor strategice ale lui Zelenski

Viitoarele alegeri din Ucraina vor avea de asemenea un impact profund și asupra deciziilor strategice ale președintelui Volodimir Zelenski din 2023. El nu ar putea accepta niciun compromis teritorial, dacă nu vrea să piardă alegerile. Amânarea alegerilor nu este o opțiune.

Organizarea alegerilor în timpul războiului, când majoritatea populației se află în afara țării sau este strămutată în interior, va fi o provocare logistică uriașă pentru Zelenski. Organizarea unor alegeri libere și corecte va fi de primă importanță pentru a întări imaginea Ucrainei în postura unui David democratic care luptă împotriva autocratului Goliat rus.

În cocktailul electoral din 2024, alegerile prezidențiale din Taiwan se pot dovedi, de asemenea, a fi un factor imprevizibil, capabil să schimbe dinamica războiului ruso-ucrainean. Teama de o victorie a naționaliștilor ar putea afecta strategia de „unificare” a Beijingului. Nu se știe încă ce lecție a învățat președintele Xi Jinping din invazia rusă. A ajuns oare la concluzia că Putin a greșit când a început războiul, ori greșeala lui a fost să-l înceapă prea târziu?

Dorința de a-i ține pe americani la distanță poate determina guvernul chinez, suficient de umilit de eșecul de a nu ține sub control pandemia de COVID-19, să-și intensifice sprijinul pentru Moscova, în speranța de a menține atenția SUA, prinsă în capcana conflictului european.

Alegerile prezidențiale din SUA și, într-o măsură mai mică, alegerile pentru Parlamentul European vor avea, de asemenea, un impact direct asupra evoluției războiului. Alegerile prezidențiale din SUA se pot dovedi mai decisive pentru rezultatul războiului decât orice operațiune militară de pe teren. Ucrainenii nu ar putea rezista mașinii de ucidere a lui Putin, dacă americanii și europenii și-ar reduce substanțialul sprijin militar și financiar.

Ucrainenii au motive de îngrijorare

Prin urmare, ucrainenii au motive să se îngrijoreze că democrații ar putea pierde alegerile prezidențiale, deoarece sprijinul SUA pentru eforturile lor de război ar putea slăbi, în cazul în care anumite cercuri republicane ar câștiga. Atât pentru democrați, cât și pentru aliații lor europeni, succesul lui Putin în Donbas sau intervenția directă a NATO în război ar avea un impact dramatic – atât asupra alegerii următorului președinte american, cât și asupra alegerilor pentru următorul Parlament European.

Un posibil succes al Rusiei pe front sau o implicare mai serioasă a NATO în conflict ar putea înclina balanța viitoarelor alegeri din SUA în favoarea republicanilor. Ultimul lucru de care au nevoie democrații și aliații lor europeni este ca alegătorii să dea vina pe Casa Albă pentru declanșarea celui de-al treilea război mondial. Pentru ca Joe Biden și aliații săi europeni să reușească să câștige alegerile, este crucial ca ucrainenii să continue să câștige pe câmpul de luptă.

Știm cum interdependența economică și proliferarea armelor nucleare au schimbat caracterul războiului contemporan. Cu toate acestea, suntem încă orbi la modul în care alegerile viitoare ar putea schimba cursul războiului în Ucraina, mai ales într-un moment de hiperpolarizare globală.

Care este lecția? Pentru a câștiga un război în secolul XXI, nu este întotdeauna suficient să deții superioritatea pe câmpul de luptă. Este necesar și să câștigi alegeri, și nu numai în propria ta țară, arată Dnevnik.

Vezi si alte articole...