luni, iunie 17, 2024

România a modernizat tancul românesc Bizonul contra agresiunii Rusiei. Abrams-urile din SUA întârzie

ActualitateRomânia a modernizat tancul românesc Bizonul contra agresiunii Rusiei. Abrams-urile din SUA întârzie

România a modernizat tancul românesc Bizonul contra agresiunii Rusiei în Ucraina. Abrams-urile din SUA întârzie. Considerat de unii cel mai prost tanc din NATO, Bizonul este încă la datorie cu echipamente noi.

România a modernizat tancul românesc Bizonul contra agresiunii Rusiei. Abrams-urile din SUA întârzie.

Conglomeratul român de apărare ROMARM a prezentat tancul modernizat TR-85 M1R în cadrul expoziției Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2024, care a avut loc la București în perioada 22-24 mai anul acesta, unde „R” înseamnă „modernizat”.

România a modernizat tancul românesc Bizonul contra agresiunii Rusiei. Abrams-urile din SUA întârzie

Domeniul lucrărilor efectuate pe această mașină de luptă este indicat în termeni generali – revizia componentelor individuale și înlocuirea echipamentului de protecție și a elementelor șasiului pentru a prelungi durata de viață a tancurilor de acest tip.

Din fotografia prezentată a TR-85 M1R se vede pe turelă un sistem de detectare cu laser și radar, conform portalului Janes.

Este vorba de o modernizare „fundamentală” a unui T-55 sovietic, de producție îmbunătățită românească, potrivit defence-ua.com.

O noutate este motorul german MTU de 860 CP V8 de 55.000 cmc care a fost fabricat de Romania in anii 80, motor care este cuplat la o transmisie hidrodinamica 100% romaneasca fabricata la ICSITEM Bucuresti, avand la bază modelul proiectat de Hidromecanica Brașov.

Ministerul Apărării al României de a achiziționa tancuri M1 Abrams și tancuri sud-coreene K2 pentru o reînnoire completă a parcului blindat al armatei, ceea ce presupun o înlocuirea completă a celor 54 de tancuri TR-85 M1 Bizonul și mai vechi, TR-85, considerate de unii specialiști militari „cele mai proaste din NATO”.

România va achiziționa 54 de tancuri Abrams în uz, modernizate, și 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi simulatoarele de instruire.

Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari.

Însă, timpul de așteptare pentru aprovizionarea cu noi MBT-uri pentru armata română a dus la decizia de a menține în serviciu TR-85 și TR-85 M1 Bizonul.

Livrările primului M1 Abrams către România conform contractului semnat în februarie 2024 ar trebui să înceapă în 2026, iar în prezent nu există un contract ferm pentru K2, Ministerul Apărării din România încă „estimează” această mașină de luptă.

Costurile pentru modernizarea TR-85 M1R nu au fost încă dezvăluite, dar timpul estimat pentru crearea unui tanc modernizat a fost de un an – în 2023 România a anunțat pentru prima dată intenția de a crea o versiune actualizată a Bizonului.

Până în prezent bătrânul TR-85M1 Bizonul e cel mai modern tanc aflat în dotarea forțelor noastre terestre.

Tancul românesc TR-85M1 Bizonul poate să se întoarcă pe loc, șenilele având putere în sensuri diferite, stânga-dreapta, asemenea tancului german Leopard 2.

Turela lui TR85 este de la T55 pentru că este mult mai spațioasă decât cea a unui T72, iar blindajul reactiv poate salva tancul.

Tancul romanesc TR85M1 are muniția montată în spatele turelei pentru a-l proteja de explozia muniției cum vse întâmplă la tancurile rusești T72 și T80.

Romania deține oficial 54 de modele TR-85M1 Bizonul.

Vezi si alte articole...