sâmbătă, iulie 20, 2024

România, asalt pentru Schengen: Decuplarea de Bulgaria și amenințări cu tribunalul pentru Austria

ActualitateRomânia, asalt pentru Schengen: Decuplarea de Bulgaria și amenințări cu tribunalul pentru Austria

Ciolacu dă semnalul pentru un decisiv asalt pentru Schengen. Se urmărește decuplarea de Bulgaria și amenințări Austria cu tribunalul.

Ciolacu să semnalul pentru un decisiv asalt pentru Schengen. Se urmărește decuplarea de Bulgaria și amenințări Austria cu tribunalul. Toate se pot întâmpla în decembrie.

Premierul României a calificat eșecul țării sale de a adera la zona de călătorie fără vize a Uniunii Europene drept o „nedreptate profundă”, spunând că va solicita o reuniune extraordinară și va analiza măsurile legale pentru a ieși din impas.

Premierul Marcel Ciolacu a acuzat Austria că a pus veto la efortul României de a adera la spațiul Schengen al UE, care garantează libera circulație în interiorul blocului.

Într-un interviu acordat la București, premierul a subliniat solidaritatea României cu aliații din UE și NATO, în calitate de stat care se învecinează cu Ucraina. Aceasta ajută la canalizarea exporturilor din această națiune afectată de război, a spus Ciolacu într-un interviu pentru Bloomberg

Ce a spus Ciolacu:

– România pota lua în considerare posibilitatea de a separa candidatura sa la Schengen de efortul Bulgariei, în cazul în care negocierile duc la un rezultat mai bun.

„Nu pot accepta accept că Austria beneficiază de inițiativa European Sky Shield, deși este o țară neutră, în timp ce România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

Ciolacu a insista că România va putea declanșa lao acțiune în justiție la Curtea Europeană de Justiție.

Ciolacu a mai spus că România a permis Ucrainei să exporte cereale prin România. Controalele la frontieră au provocat pierderi de miliarde de euro și așteptări de zile întregi pentru camioanele care transportă mărfuri, inclusiv cereale și provizii militare pentru Ucraina.

„România va continua să ajute Ucraina, indiferent de costurile politice”, a declarat Ciolacu într-un interviu acordat luni în biroul său din București. „Aceste costuri politice sunt mai puțin importante decât precedentul pe care l-ar crea o victorie a Rusiei”.

Dincolo, Austria rămâne „blocată” în ideea respingerii României la aderarea la spațiul Schengen, chiar și după ce Uniunea Europeană a fost de acord să aloce suplimentar 15 miliarde de euro pentru gestionarea migrației.

Vezi si alte articole...