luni, iulie 15, 2024

România cumpără tancuri obuziere autopropulsate K-9 din Coreea de Sud. Cea mai mare achiziție din ultimii 7 ani

ActualitateRomânia cumpără tancuri obuziere autopropulsate K-9 din Coreea de Sud. Cea mai mare achiziție din ultimii 7 ani

România va cumpăra tancuri obuziere autopropulsate K-9 din Coreea de Sud în valoare de 920 de milioane de dolari, în cea mai mare achiziție de armament din ultimii șapte ani, a anunțat miercuri Ministerul Apărării de la Seul.

Potrivit Reuters, acordul a fost anunțat în cadrul unei întâlniri între ministrul sud-coreean al apărării Shin Won-sik și omologul său român Angel Tilvar, în timpul vizitei lui Shin în România.

Shin și Tilvar au fost de acord că recenta cooperare militară dintre Rusia și Coreea de Nord amenință securitatea Europei și a Asiei și că este necesară o cooperare strânsă cu comunitatea internațională pentru a răspunde la această problemă.

În aprilie, liderii sud-coreean și român au avut un summit și s-au angajat să stimuleze cooperarea în domeniul industriei de apărare.

 România a decis să achiziționeze obuziere K-9, pe urmele Poloniei, va extinde amprenta industriei de apărare sud-coreene în Europa, a transmis miercuri Ministerul Apărării de la Seul.

Coreea de Sud depune eforturi pentru a se impune ca al patrulea mare exportator de arme din lume.

Ministrul sud-coreean al apărării Shin Won-sik urmează să se îndrepte spre Polonia pentru o călătorie de trei zile în cursul zilei de miercuri, unde se va întâlni cu ministrul polonez al apărării și viceprim-ministrul Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Ei vor discuta despre cooperarea în domeniul apărării și al industriei de armament.

Ministerul Apărării: România cumpără trei sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel Batalion
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o întrevedere de lucru cu omologul sud-coreean, Won-sik Shin,

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), ministrul Tîlvăr a prezentat succint principalele ameninţări şi riscuri din regiunile Mării Negre şi Balcanilor de Vest pe fondul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Totodată, oficialul român a reliefat „sprijinul multidimensional” al României pentru Ucraina, inclusiv în privinţa asigurării tranzitului cerealelor ucrainene către piaţa globală, precum şi eforturile ţării noastre pentru implementarea măsurilor NATO în regiune.

„Profilarea Mării Negre ca un spaţiu de interes strategic pentru statele democratice reprezintă un obiectiv important al dialogului strategic bilateral”, a subliniat ministrul Tîlvăr, citat în comunicat.

Oficialul român a salutat, de asemenea, desemnarea companiei Hanwha Aerospace Co. Ltd. drept câştigătoare a procedurii privind achiziţionarea de către România a trei sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel Batalion, incluzând 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, echipamente de sprijin şi o cantitate iniţială de muniţii specifice, se mai arată în comunicatul MApN.

Ministrul sud-coreean al Apărării a purtat o cravată cu tricolorul României la întâlnirea cu Ciolacu
Ministrul Apărării Naţionale sud-coreean Shin Wonsik a fost primit miercuri la Palatul Victoria de către premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit imaginilor transmise de Guvern, oficialul sud-coreean a purtat o cravată cu tricolorul României, în semn de respect față de țara noastră.

România

De asemenea, ministrul Shin a ținut să-l învețe pe Ciolacu un salut tradițional sud-coreean.

Relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Coreea au fost consolidate de dialogul politic activ, interesele strategice comune şi cooperarea pe linie de securitate şi apărare, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu la întrevederea cu ministrul Apărării Naţionale sud-coreean Shin Wonsik, care a avut loc miercuri, la Palatul Victoria.

„Salut dinamica dialogului politic la nivel înalt, care a conturat traiectoria pentru aprofundarea cooperării bilaterale sectoriale. Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Coreea oferă cadrul necesar cooperării bilaterale de lungă durată şi reprezintă, totodată, un argument solid pentru procesul de modernizare al Forţelor Armate Române, în contextul actual de securitate. Domeniul apărării este un pilon important al colaborării noastre, concretizat prin semnarea recentă a primului Acord de cooperare în acest domeniu,” a afirmat şeful Executivului, citat într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit comunicatului, Acordul reprezintă un pas important în dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul apărării, deschizând noi oportunităţi de colaborare în domenii precum educaţia militară, instruirea în comun a personalului, medicina militară, cercetarea şi dezvoltarea, precum şi industria de apărare.

„Relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Coreea se dezvoltă în baza Parteneriatului Strategic, de la stabilirea căruia cele două state au marcat, anul trecut, 15 ani. România este prima ţară din Uniunea Europeană care a stabilit relaţii la nivel de parteneriat strategic cu Republica Coreea, ca prim partener strategic din regiunea Asia-Pacific”, mai precizează Guvernul.

Vezi si alte articole...