Profesorul de psihologie Toni Șerban, care predă la trei licee din Capitală, e acuzat de comportament abuziv. Chiar dacă acesta își face elevii „scalvi cu diplome“ și „cioroi“, el nu poate fi dat afară din învățământ din cauza noii legi a educației, potrivit Neuro360.
Toni Șerban predă la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” și Colegiul Național „Victor Babeș”.
Comportamentul abuziv al acestuia ar fi început în urmă cu aproximativ 3 ani. De atunci au existat numeroase reclamații din partea elevilor, părinților, dar și colegilor. Cadrul didactic a rămas de neclintit în ciuda sancționării de trei ori prin tăieri salariale.
El e acuzat că își numește elevii „delicvenți“, „analfabeți“, „cioroi“ sau „sclavi cu diplome“. În ciuda acestor apelative nedemne de un profesor, care i-au atras reclamații și plângeri, el continuă să meargă liniștit la școală.
Profesorul Toni Șerban, „salvat“ de noua lege a educației
Una din unitățile școlare în care Toni Șerban predă a dorit să-l concedieze, dar s-a lovit de un vid legislativ.
În urmă cu un an a intrat în vigoare noua lege a educației. Anunțată cu surle și trâmbițe și bazată pe programul România Educată al președintelui Klaus Iohannis, legea se dovedește a fi plină de lacune care favorizează abuzul și degradarea sistemului educațional românesc, autoritățile rămânând cu mâinile legate în ciuda numeroaselor plângeri.
Noua lege a educației prevede ca atunci când un cadru didactic e acuzat de abuz, acesta să meargă în fața unei comisii de specialitate. Problema e că o astfel de comisie nu există în România. Ea ar trebui să fie formată din psihologi care să facă o evaluare psiho-comportamentală.
Mai mult, în cazul în care se cere demiterea unui cadru didactic, acesta poate ataca cerea în fața unei Comisii Naționale pentru Inspecție Școlară. Dar ce să vezi, nici o astfel de comisie nu există!
Apoi, autoritățile au decis ca legea să se aplice în baza unei alte legi, Legea 1/2011. Deși pare tragicomic, această lege a fost abrogată. În final a fost emisă o OUG care prevede că o astfel de decizie se poate contesta în instanță.
Toni Șerban rămâne astfel la catedră, elevii, părinții și profesorii nevând posibilitatea de a-l demite, din cauza lacunelor din noua lege a educației.