luni, iulie 15, 2024

Romania sărită din schemă în afacerea „F-16 pentru Ucraina”. De unde vor ataca avioanele americane?

ActualitateRomania sărită din schemă în afacerea „F-16 pentru Ucraina”. De unde vor ataca avioanele americane?

România a fost sărită din schemă în afacerea „F-16 pentru Ucraina”. Presa ucraineană scrise că avioanele F-16 ar putea fi staționate în România sau Polonia ca să nu fie lovite de Rusia. Totul s-a schimbat.

Presa ucraineană a specualt zile în șir că România și Polonia ar urma să găzduiască avioanele F-16 care vor ajunge, vara asta, în Ucraina. Motivul ar fi fost reprezentat de faptul că Ucraina nu poate asigura protecția avioanelor F-16.

Ele ar fi fost vulnerabile în hangarele Ucrainei. În final, această bursă a zvonurilor s-a închis, azi, după ce s-a anunțat că avioanele F-16 vor fi, totuși, staționate în Ucarina.

Romania sărită din schemă în afacerea „F-16 pentru Ucraina”. De unde vor ataca avioanele americane?

Articolul care face anunțul spune chiar de șa începe că „Anterior, partea ucraineană a permis plasarea acestor F-16 în străinătate.”

Avioanele de vânătoare F-16 pe care Armata Ucrainei le va primi de la SUA vor fi desfășurate pe teritoriul Ucrainei. Acest lucru a fost anunțat de asistentul președintelui țării pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Reamintim că, anterior, partea ucraineană a permis desfășurarea acestora în străinătate.

„Acordul bilateral de securitate semnat între Statele Unite și Ucraina a confirmat teza că dorim să ajutăm Ucraina să găsească aceste avioane de luptă. Acestea ar trebui să fie bazate în Ucraina”, a declarat Sullivan în timpul unui interviu acordat televiziunii PBS.

Anterior, s-a raportat că avioanele F-16 transferate de partenerii occidentali vor fi bazate în străinătate în centre de pregătire a piloților și a personalului aeronautic.

La 10 iunie, șeful aviației din cadrul Comandamentului Forțelor Aeriene, Serhiy Holubtsov, a explicat că prezența F-16 în străinătate era necesară în caz de defecțiuni sau de necesități de întreținere a aeronavelor. O astfel de mutare va salva mai multe F-16, deoarece aerodromurile ucrainene vor deveni o țintă prioritară pentru ocupanți.

The Times a relatat anterior că, până la sfârșitul anului, Ucraina s-ar putea afla în situația în care forțele sale aeriene să aibă mai multe F-16 decât piloți care să le poată pilota.

Piloții, pregătiți și în România

În ciuda furnizării iminente de avioane de luptă F-16 de la aliați precum Belgia, Danemarca, Olanda și Norvegia, un raport recent al Politico arată că Ucraina se confruntă cu provocări în ceea ce privește pregătirea unui număr adecvat de piloți pentru a opera aceste avioane avansate.

Potrivit raportului ISW publicat la 6 iunie, limitările din cadrul bazelor occidentale de pregătire a piloților reprezintă o provocare semnificativă. Bazele din SUA, Danemarca și România desemnate pentru pregătirea piloților F-16 au limitări în ceea ce privește numărul de piloți ucraineni pe care îi pot pregăti.

În urmă cu 7 zile, un oficiasl al Ucraieni declara că unele dintre avioanele F-16 pe care partenerii le vor preda Ucrainei vor fi depozitate în baze aeriene securizate din străinătate.

Șeful aviației din cadrul Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei, Serhii Holubțov, a declarat acest lucru într-un interviu acordat postului Radio Svoboda, relatează Ukrinform.

Vezi si alte articole...