sâmbătă, iunie 15, 2024

România și Lituania, centre de arme și muniție ale UE împotriva Rusiei. Ajung pe frontul din Ucraina

ActualitateRomânia și Lituania, centre de arme și muniție ale UE împotriva Rusiei. Ajung pe frontul din Ucraina

România și Lituania, centre de arme și muniție ale UE împotriva Rusiei. Rheinmetall investește peste 180 de milioane de euro pentru a construi o fabrică de muniție în Lituania, după ce a investit și în România. O parte din muniție ajunge și pe frontul din Ucraina.

România și Lituania, centre de arme și muniție ale UE împotriva Rusiei. Ajung pe frontul din Ucraina. Ministrul lituanian al Economiei și Inovării, Aušrinė Armonaitė, a semnat un acord cu Rheinmetall, gigantul german al industriei militare.

„Ne va ajuta să asigurăm accesul neîntrerupt la arme și muniții esențiale, deoarece produsele de care apărarea europeană are nevoie vor fi produse pe pământul lituanian”, a declarat Armonaitė.

Se preconizează că uzina va produce zeci de mii de cartușe de muniție pe an.

Proiectului i s-a acordat statutul de importanță națională, iar locația sa va fi anunțată în săptămânile următoare, potrivit mil.in.ua.

România și Lituania, centre de arme și muniție ale UE împotriva Rusiei

Construcția fabricii Rheinmetall urmează să înceapă în octombrie, potrivit ministrului adjunct al Transporturilor și Comunicațiilor, Julius Skačkauskas.

„Suntem recunoscători că am fost selectați de Lituania ca partener al industriei de apărare. Suntem încântați să putem aduce o contribuție la suveranitatea națională în domeniul munițiilor”, a declarat Maximilian Froch, șeful Strategic Program Organisation International la Rheinmetall AG.

Pentru a asigura securitatea Lituaniei, Ministerul Economiei și Inovării a inițiat modificări legislative care facilitează dezvoltarea proiectelor la scară largă.

Modificările simplifică planificarea teritorială, achizițiile de terenuri și procedurile de construcție. Acest lucru va permite producătorilor din industria de apărare să lanseze operațiuni în Lituania în cel mai scurt timp posibil.

Inițiativa Coridorul Verde pentru proiecte de investiții de anvergură acordă acestui proiect un statut de importanță de stat și o cotă a impozitului pe profit de 0% pe o perioadă de până la 20 de ani.

O parte din muniție ajunge pe frontul din Ucraina

În luna mai, în orașul românesc Mediaș, concernul german Rheinmetall a deschis o fabrică de apărare care va sprijini vehiculele militare ale Ucrainei.

Uzina Automecanica Mediaș produce vehicule civile și militare și acccesorii pentru acestea.

Rheinmetall a preluat o participaţie de 72,5% la Automecanica Mediaş din România
și va opera în România sub numele Rheinmetall Automecanica SRL.

Potrivit directorului general al Rheinmetall, Armin Papperger, „ducerea Automecanica Mediaş în familia Rheinmetall marchează o altă etapă importantă în strategia de consolidare a prezenţei grupului în Europa Centrală, care, la rândul său, contribuie la consolidarea capacităţilor defensive ale UE şi NATO în flancul estic al Europei”.

Canalul rusesc Telegram/Two Majors raporta în decembrie 2023 despre acordul dintre compania israeliana Elbit Systems Ltd. și CN ROMAR SA privind producția comună în România de tunuri autopropulsate ATMOS 155 mm.

În acest scop, s-ar fi creat un centru de artilerie românesc la Uzina Automecanica din Moreni (Automecanica Moreni SA), scria Telegram/Two Majors.

Anterior, fabrica producea vehicule blindate amfibii SAUR 1 și SAUR 2, precum și vehicule blindate Zimbru.

Obuzele de artilerie și obuzierele au lipsit din linia fabricii, ceea ce indică crearea unei noi linii de producție, scriu analiștii militari de la Telegram/Two Majors.

Toate aceste proiecte militare sunt justificate de cererea tot mai mare de vehicule de bază și obuze de artilerie de 155 mm în Forțele Armate ale Ucrainei, pentru care Polonia s-a angajat să le furnizeze.

Însă armele și muniția produse la fabricile din România și Lituania au ca destinație principală refacerea stocurilor armatelor autohtone, plus ale altor țări NATO și UE, pe fondul amenințărilor Rusiei.

Vezi si alte articole...