ANAF a luat în vizor românii plecați în străinătate care trimit bani rudelor din țară, în urma unor ample programe desfășurate pe teritoriul României.
Pentru a aduce sume de bani mai mari la bugetul de stat, ANAF a emis un nou document care în acest moment se află în dezbatere publică. Acesta include mecanisme prin care se vor estima averile mari ale românilor, dar și sistemul prin care vor fi notificați, scrie România Tv.
Direcția Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală va stabili cine se încadrează la categoria persoanelor fizice cu averi mari. Pe lângă cetățenii fiscali prinipal verificați, sunt vizate și analizate și fluxurile de bani ai soților, soțiilor, rudelor și afinilor până la gradul al doilea. Se va analiza unde merg banii românilor și de unde vin, inclusiv în cazul în care aceștia circulă în interiorul familiei extinse.
CITEȘTE ȘI: Ziua siguranței pe internet: Noile soluții de la Google pentru o mai bună protecție online
Potrivit ANAF, persoana fizică cu o avere mare este definită ca fiind o „persoană fizică rezidentă fiscal în România, care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de ANAF, în conformitate cu dispozițiile legale“.
În ceea ce privește modull de estimare al averii, mecanismul folosește bazele de date ale ANAF și datele ce pot fi obținute de instituție prin dispozițiile Legii nr. 207/2015, cu privire la următoaarele elemente patrimoniale: bunurile și imobilele deținute; bunurile mobile deținute; activele financiare deținute.