joi, mai 30, 2024

Rusia amenință cel mai apropiat aliat al SUA: „Vom fi nevoiți să luăm contramăsuri”. Disputa care nu dă pace Moscovei

ExterneRusia amenință cel mai apropiat aliat al SUA: „Vom fi nevoiți să luăm contramăsuri”. Disputa care nu dă pace Moscovei

Moscova a lansat un avertisment îngrijorător la adresa Japoniei care este celui mai apropiat aliat al SUA

Un diplomat rus a avertizat în această lună cu privire la măsuri de represalii nespecifice împotriva SUA și Japoniei, în cazul în care activitățile alianței vor amenința Orientul Îndepărtat al țării.

„Monitorizăm îndeaproape intensificarea manevrelor americano-japoneze, inclusiv cu implicarea unor actori externi, în apropierea granițelor noastre din Orientul Îndepărtat. Avertizăm în mod regulat Tokyo că, dacă o astfel de activitate continuă, vom fi nevoiți să luăm contramăsuri pentru a bloca amenințările militare la adresa Rusiei”, a declarat ambasadorul Nikolay Nozdrev pentru agenția rusă de știri Sputnik.

Disputa teritorială între Rusia și Japonia

Cele două state vecine – Rusia și Japonia – se află într-o dispută asupra unui arhipelag din nordul Pacificului controlat de Rusia – numit Insulele Kuril de către primii și cunoscut sub numele de Teritoriile Nordice de către cei din urmă – și nu au reușit să negocieze un tratat de pace de zeci de ani.

„Orice speranță de împăcare formală a fost și mai mult respinsă de invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, când opoziția puternică a Japoniei a determinat-o să se alăture SUA și altor state în impunerea mai multor runde de sancțiuni economice asupra economiei rusești”, mai notează sursa citată.

În prezent, forțele ruse și cele nipone se întâlnesc frecvent în apele Pacificului, în special în Marea Japoniei, unde Flota rusă din Pacific își are cartierul general în Golful Petru cel Mare.

Din cauza cooperării strânse între Moscova și Beijing, Tokyo a decis să își dubleze angajamentele de a-și consolida rolul în cadrul alianței de decenii dintre SUA și Japonia, descrisă de mult timp de liderii militari de la Washington ca fiind piatra de temelie a arhitecturii alianței conduse de americani în Asia.

Vezi si alte articole...