sâmbătă, iunie 15, 2024

Rusia fierbe din cauza Republicii Moldova și a Ucrainei. Amenințări de la Kremlin

ExterneRusia fierbe din cauza Republicii Moldova și a Ucrainei. Amenințări de la Kremlin

Rusia amenință că nu se va digera deloc bine o aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Kremlinul este de părere că o astfel de mișcare ar însemna, practic, și o extindere a NATO.

Despre acest subiect a vorbit purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Maria Zaharova. „Planurile îndrăznețe ale conducerii UE de extindere a frontierelor sunt în mod deliberat artificiale, sunt realizate contrar criteriilor de preaderare stabilite, slăbind astfel în mod semnificativ pozițiile politice și economice ale UE într-o lume multipolară”.

Rusia vrea să impună UE și NATO cât și cum să se întindă

Oficialul de la Moscova a mai precizat că „nu vorbim despre aderarea acestor țări la UE. Aceasta este dizolvarea acestor țări în comunități centrate pe NATO sau volante directe ale NATO”, a zis diplomatul.

„Acestea sunt condiții umilitoare care sunt stabilite pentru țări, inclusiv în contextul schimbării vieții lor interne, astfel încât să se încadreze în scenă, astfel încât să fie puse pe raftul care le este alocat de aceiași ideologi occidentali. Toate acestea sunt necesare pentru a folosi liber resursele acestor țări în interesul țărilor din Occidentul colectiv.”

01

Totodată, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe a atras atenția asupra faptului că acestor țări nu li se oferă nimic în schimb. „Suntem siguri că o astfel de evoluție a evenimentelor nu corespunde adevăratelor interese ale populației europene, deoarece conducerea UE încearcă să-și facă propriii cetățeni să plătească pentru punerea în aplicare a unei politici de confruntare”, a spus Zaharova.

Şefa diplomaţiei belgiene, Hadja Lahbib, a anunțat, marţi, că Belgia, care deţine în acest semestru preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene şi, prin urmare, stabileşte agenda întâlnirilor, intenţionează să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova în luna iunie.

Rămânem angajaţi să organizăm prima conferinţă

interguvernamentală în timpul acestei Preşedinţii, înainte de sfârşitul lunii iunie, cu R.Moldova şi Ucraina”, a precizat şefa diplomaţiei belgiene, Hadja Lahbib.

Vezi si alte articole...