miercuri, iunie 19, 2024

Rusia, gata să doboare avioanele F-16 aduse de SUA în Ucraina. Cum atacă SU-30 de 70.000.000$?

ExterneRusia, gata să doboare avioanele F-16 aduse de SUA în Ucraina. Cum atacă SU-30 de 70.000.000$?

Rusia, gata să doboare avioanele F-16 aduse de SUA în Ucraina. Avionul rusesc SU-30 de 70.000.000$ cu rachete cu rază de 300 de kilometri poate da dureri de cap piloților ucraineni de pe F-16.

Rusia, gata să doboare avioanele F-16 aduse de SUA în Ucraina. Un avion de vânătoare rusesc Su-30SM2 a fost observat, pentru prima dată, cu rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune R-37M.

Rusia, gata să doboare avioanele F-16 aduse de SUA în Ucraina. Cum atacă SU-30 de 70.000.000$?

Această observare a fost dezvăluită în imagini publicate de Ministerul rus al Apărării la 22 mai. Înregistrarea video a arătat un avion de luptă multirol Su-30SM2 al aviației navale rusești, echipat cu două rachete aer-aer cu rază medie de acțiune (AAM) R-77-1 și două rachete AAM cu rază lungă de acțiune R-37M.

Aceasta a fost prima dată când varianta Su-30SM2 a fost văzută cu rachetele R-37M, care au o rază de acțiune de peste 300 de kilometri și sunt concepute pentru a ținti aeronave de mare viteză.

Rachete formidabile

Anterior, doar avioanele Su-57, Su-35 și MiG-31 au fost raportate ca fiind compatibile cu aceste rachete formidabile.

Racheta R-37M și-a stabilit deja reputația de armă puternică în conflictul actual dintre Rusia și Ucraina. Interceptorul MiG-31, înarmat cu R-37M, a reprezentat o amenințare majoră pentru forțele aeriene ucrainene.

Rapoartele indică faptul că avioanele MiG-31 au doborât cu succes mai multe avioane ucrainene folosind racheta R-37M. În decembrie 2023, un avion de vânătoare ucrainean MiG-29 a fost doborât de o rachetă R-37M, subliniind eficacitatea rachetei în luptă.

Se pare că amenințarea acestor rachete i-a obligat pe piloții ucraineni să dezvolte tactici pentru a le evita. Un pilot ucrainean a recunoscut anterior că, deși rachetele R-37M nu reușeau numeroase lovituri directe, acestea îi obligau pe piloții ucraineni să își modifice traiectoria de zbor pentru a evita eventualele lovituri, perturbându-le astfel misiunile.

Această manevră evazivă ar putea fi considerată o „ucidere ușoară”, deoarece îi împiedică pe piloți să își îndeplinească obiectivele. Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a declarat că Su-30SM2, observat transportând rachete R-37M, se afla într-o misiune de distrugere a unor ambarcațiuni fără pilot ale Forțelor Armate ucrainene în Marea Neagră.

„Distrugerea unei ambarcațiuni inamice fără echipaj uman este o sarcină dificilă din cauza dimensiunilor sale mici și a dificultății de a o detecta pe fundalul mării. Complexitatea constă în faptul că avem la dispoziție doar o fracțiune de secundă pentru a ținti în timpul unei scufundări”, a explicat unul dintre piloții implicați în misiune.

O amenințare pentru avioanele de vânătoare F-16?

Avionul rusesc Su-30SM2, o versiune avansată a seriei Su-30, poate profita de raza de acțiune extinsă și de viteza mare a racheta R-37M pentru a ataca eficient ținte îndepărtate. Racheta R-37M îmbunătățește superioritatea aeriană și misiunile multirol ale Su-30SM2.

Această flexibilitate este crucială pentru menținerea dominației aeriene.

Presa rusă a subliniat importanța zborurilor recente în care a fost implicat avionul Su-30SM2 înarmat cu rachete R-37M. Mișcarea este percepută ca o demonstrație demonstrativă, mai ales pe fondul sosirii anticipate, dar „amânate în mod repetat”, a unor avioane de luptă americane F-16 pentru Forțele Armate ucrainene.

Analiștii ruși sugerează că piloții lor militari semnalează că sunt pregătiți pentru potențiale întâlniri cu avioanele NATO, afirmându-și disponibilitatea de a contracara eficient orice amenințare percepută.

Vezi si alte articole...