luni, mai 20, 2024

Acord strategic de colaborare între Romarm și un producător american de drone militare și civile

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin intermediul...

Europa, sub tot mai multe amenințări. Ce conflicte vor lovi „Bătrânul Continent”

Afirmația retorică a președintelui francez Emmanuel Macron,...

Rusia „importă” soldați din Cuba. Sute de cubanezi își riscă viața pentru sume derizorii

ExterneRusia „importă” soldați din Cuba. Sute de cubanezi își riscă viața pentru sume derizorii

Rusia ar fi ademenit cu 2.000 de dolari și cu pașapoarte rusești luptători cubanezi care să lupte pe frontul din Ucraina. De la începutul Operațiunii Speciale de Eliberare, pierderile în rândul armatei ruse numără cel puțin 50.000 de soldați, potivit datelor furnizate de pulbicațiile britanice.

„Rusia importă soldați din Cuba”

Pe de altă parte, ucrainenii susțin că au lichidat aproximativ 500.000 de soldați ruși și răniți. Prin urmare, recutarea de luptători străini reprezintă o soluție pentru armata lui Vladimir Putin. Cum la fel de bine poate fi și pentru Volodmir Zelenski.

La mobilizarea parțială din 2022, sute de mii de ruși au părăsit Federația Rusă, în aceste condiții mai marii de la Kremlin au luat în calcul surse alternative de recrutare. Contractele militare de 2.000 de dolari reprezintă o sumă semnificativă pentru cubanezii care vor să scape de criza economică.

Rusia

Cubanezii sunt plătiți cu 2000 de dolari

Potrivit documentelor și rapoartelor care circulă pe internet, cubanezii ar primi lună de lună aproximativ 2.000 de dolari. Pentru europeni această sumă pare insignifiantă. Însă pentru Cuba, unde un salariu mediu lunar nu depășește 25 de dolari, suma este uriașă. BBC a anunțat că sute de cubanezi ar fi luat calea Rusiei pentru a lupta în Ucraina.

Hackerii pro-ucrainei au dat publicității cel puțin 200 de nume de cubanezi. În investigația britanicilor se mai menționează că luptătorii cubanezi ar primi și pașapoarte rusești la câteva luni de la recrutare. O supoziție care a fost coroborată de rapoartele presei locale care indică faptul că soldații cubanezi nou-recrutați vor dobândi cetățenia rusă în viitor, potrivit BBC.

5

Rusia și-a intensificat acțiunile de recrutare din țările străine

În septembrie anul trecut, autoritățile de la Bogota au descoperit o rețea de traficanți de persoane care trimiteau persoane pentru a lupta în Ucraina. Ministerul cubanez de Interne a transmis la vremea respectivă că „lucrează pentru a neutraliza şi dezmembra o reţea de trafic de persoane care operează din Rusia pentru a încorpora cetăţeni cubanezi care locuiesc acolo şi chiar unii din Cuba în rândul forţelor militare implicate în operaţiuni militare în Ucraina”.

Pentru a evita mobilizarea internă Rusia și-a intensificat acțiunile de recrutare din țările străine și a exploatat migranții. De asemenea, nu trebuie uitat nici deținuții care își câștigau libertatea dacă plecau la luptă pentru Rusia. La începutul acestui an, liderul de la Kremlin a emis un decret care la oferă posibilitatea expaților să solicite cetățenia rusă dacă se înrolează în forțele armate ruse.

Vezi si alte articole...