joi, februarie 22, 2024

Rusia pierde un partener strategic, care se îndreaptă spre Occident

ExterneRusia pierde un partener strategic, care se îndreaptă spre Occident

Rusia este pe cale să își piardă un aliat strategic important. India își caută calea de ieșire din dependența de cel mai important furnizor de armament, în contextul în care implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina a afectat capacitatea acesteia de a livra muniție și piese de schimb

Totuși, India trebuie să procedeze cu prudență pentru a evita consolidarea relațiilor dintre Rusia și China, au declarat surse indiene pentru Reuters.

Principalul importator de arme din lume se orientează tot mai mult spre Vest, în timp ce Statele Unite își propun să consolideze parteneriatele în regiunea Indo-Pacific. Acest demers are ca scop menținerea unei influențe în fața unei Chine în ascensiune, prin reducerea dependenței națiunilor din Asia de Sud de relațiile tradiționale cu Rusia.

„Nu este probabil să semnăm niciun acord militar major cu Rusia”, a declarat Nandan Unnikrishnan, expert în Rusia la think tank-ul din New Delhi, Observer Research Foundation. „Aceasta ar fi o linie roșie pentru Washington”.

Această perspectivă vine în ciuda ofertelor Moscovei, descrise de patru surse guvernamentale indiene, printre care un oficial de securitate înalt recent pensionat, care include platforme precum cele mai avansate elicoptere Kamov și avioane de luptă Sukhoi și MiG, cu beneficiul adițional al producerii acestora în comun în India. Toate cele patru surse au exprimat aceste informații sub protecția anonimatului, întrucât subiectul este unul sensibil.

Mondi ignoră cererea Rusiei

Rusia a solicitat public Indiei să-și consolideze legăturile în domeniul apărării, însă premierul Indiei, Narendra Modi, și-a îndreptat atenția către dezvoltarea internă folosind tehnologie occidentală, au relatat experții și oficialii.

Aceste eforturi corespund mai bine inițiativei lui Modi „Make in India”, care încurajează producția internă, întrucât el își propune un rar al treilea mandat în alegerile generale care urmează să aibă loc până în luna mai.

India are în plan să aloce aproximativ 100 de miliarde de dolari pentru achizițiile din domeniul apărării în următorul deceniu, a declarat ministrul apărării al țării.

Rusia

Ce rol au americanii în această poveste

În cursul anului trecut, India și Statele Unite au semnat un acord cu General Electric (GE.N) pentru a deschide o nouă filială care să producă motoare în India, destinate propulsiei avioanelor lor de luptă, reprezentând prima astfel de înțelegere a SUA cu un stat non-aliat.
De asemenea, au exprimat intenția de a „accelera” cooperarea și coproducția tehnologică în domenii variate, de la lupta aeriană la domeniul informațional, conform declarațiilor făcute la acea vreme.
Persistența în menținerea și dezvoltarea legăturilor dintre India și Statele Unite este marcată de preocupările legate de China, întrucât trupele acestora sunt implicate într-un impas la frontiera din Himalaya începând cu anul 2020, când una dintre cele mai sângeroase confruntări din ultimele cinci decenii a cauzat moartea a 24 de soldați.
Aceste două țări vecine, ambele dotate cu arme nucleare, au fost implicate într-un război în 1962, însă frontiera lor, care se întinde pe o lungime de peste 3.200 km, rămâne disputată și în prezent.

India este mai aproape de Beijing

India se află într-o poziție delicată în ceea ce privește relațiile cu Rusia, fiind cel mai mare cumpărător al armelor sale și, începând cu 2022, unul dintre cei mai mari importatori de petrol din partea acesteia. Întreruperea unui astfel de comerț ar putea determina o apropiere mai strânsă între Moscova și Beijing, singura altă economie majoră cu care Rusia are relații comerciale semnificative.

„Achiziția de arme vă aduce influență”, a spus oficialul de securitate pensionat. „Prin excluderea lor, îi faci supuși Chinei. Comerțul cu Rusia în domeniul energiei și în alte domenii ar ajuta „să se mențină cât mai departe posibil de China”, a adăugat analistul Unnikrishnan.

Exporturile de armament ale Rusiei s-au stabilizat considerabil de la începutul tulburărilor din Ucraina, fapt care a alimentat îngrijorările privind pregătirea operațională a Indiei, conform oficialilor. Cu toate acestea, temerile nu au dispărut complet.

„Pe măsură ce războiul din Ucraina se întinde, ridică semne de întrebare dacă Rusia va putea să ne ofere piese de schimb”, a declarat Swasti Rao, expert în Eurasia la Institutul de Stat pentru Studii și Analize de Apărare Manohar Parrikar. „Acesta alimentează diversificarea”.

India își îndreaptă atenția către achiziționarea de avioane franceze pentru cel mai recent portavion și explorează posibilitatea producerii de submarine cu tehnologie provenită din Franța, Germania sau Spania, precum și de avioane de luptă echipate cu motoare americane și franceze, conform surselor.

„Multi-alinierea Indiei va continua, să se încadreze pe legăturile cu Rusia și să o echilibreze cu Occidentul, dar nu va fi o distribuție egală”, a spus Rao.

Vezi si alte articole...