miercuri, aprilie 17, 2024

Rusia și Belarus încep exerciții comune ale forțelor aeriene. Stare de tensiune maximă în Ucraina

ExterneRusia și Belarus încep exerciții comune ale forțelor aeriene. Stare de tensiune maximă în Ucraina

Rusia și Belarus vor începe luni, 16 ianuarie, exerciții comune ale forțelor aeriene. Această nouă mișcare a declanșat temeri la Kiev și în Occident că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă terestră în Ucraina.

Belarus a susținut că exercițiile sunt defensive. De când Moscova și-a folosit vecinul ca o trambulină pentru invazia Ucrainei în februarie anul trecut, Belarus a efectuat numeroase exerciții militare, atât pe cont propriu, cât și în comun cu Rusia.

Canalele neoficiale de monitorizare militară Telegram au raportat o serie de avioane de vânătoare, elicoptere și avioane de transport militar care au sosit în Belarus de la începutul anului – opt avioane de vânătoare și patru avioane cargo numai duminică.

Reuters nu a reușit să verifice aceste rapoarte. Ministerul belarus al Apărării a declarat doar că „unități” ale forțelor aeriene ale Rusiei au sosit în Belarus.

Situația de la granița cu Ucraina nu a fost foarte calmă

Situația de la granița sudică a Belarusului – granița cu Ucraina – nu a fost „foarte calmă”, iar Ucraina a „provocat” Belarusul, a declarat Pavel Muraveyko, prim adjunctul secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit unei postări pe aplicația Telegram a Ministerului belarus al Apărării, duminică.

„Ne menținem reținerea și răbdarea, păstrându-ne praful de pușcă uscat”, a spus Muraveyko.

„Avem setul necesar de forțe și mijloace care vor răspunde oricăror manifestări de agresiune sau unei amenințări teroriste pe teritoriul nostru”, a arătat acesta.

Ucraina a avertizat în permanență cu privire la posibile atacuri din partea Belarusului, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că țara trebuie să fie pregătită la granița sa cu Belarus.

Rusia neagă că ar fi făcut presiuni asupra Belarusului

Kremlinul a negat că ar fi făcut presiuni asupra președintelui belarus, Alexander Lukașenko, pentru a juca un rol mai activ în conflictul din Ucraina. Minskul a declarat că nu va intra în război.

În discursul său nocturn, Zelenski a făcut apel la aliații occidentali să furnizeze mai multe arme pentru a pune capăt „terorii rusești” și atacurilor asupra țintelor civile.

Puterile occidentale iau în considerare trimiterea de tancuri de luptă la Kiev și înainte de o reuniune a aliaților Ucrainei care va avea loc vinerea viitoare la Ramstein, în Germania, unde guvernele își vor anunța cele mai recente promisiuni de sprijin militar.

Sâmbătă, Marea Britanie a urmat Franța și Polonia cu promisiuni de arme suplimentare, afirmând că va trimite 14 tancuri Challenger 2, precum și alte tipuri de unități de artilerie avansată în următoarele săptămâni.

Semnalul categoric transmis de ministrul adjunct al Apărării din Ucraina

Prima trimitere de tancuri de fabricație occidentală în Ucraina va fi probabil privită de Moscova ca o escaladare a conflictului. Ambasada Rusiei la Londra a declarat că tancurile vor prelungi confruntarea.

În estul regiunii ucrainene Donbas – punctul central al efortului Rusiei de a cuceri mai multe teritorii – forțele ucrainene se luptau în jurul micului oraș Soledar. Forțele ruse au afirmat că au preluat controlul orașului, dar Ucraina a insistat duminică asupra faptului că forțele sale se luptă pentru a menține orașul, cu lupte de stradă, iar forțele ruse avansează din diferite direcții.

„Pur și simplu, bătălia continuă”, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, pe aplicația de mesagerie Telegram. „Tot restul sunt informații neverificate”.

Vezi si alte articole...