sâmbătă, aprilie 20, 2024

Rusia și Ucraina se acuză de încălcarea armistițiului de Crăciun. Bombardamentele au continuat pe linia frontului

ExterneRusia și Ucraina se acuză de încălcarea armistițiului de Crăciun. Bombardamentele au continuat pe linia frontului

Moscova și Kievul se acuză reciproc de încălcarea armistițiului de Crăciun propus de Vladimir Putin. Rând pe rând, oficialii celor două armate au făcut declarații în acest sens. Luptele continuă în zona orașului Bahmut, considerat epicentrul luptelor din estul Ucrainei.

Armata rusă și cea ucraineană se acuză reciproc de încălcarea armistițiului de Crăciun propus de Vladimir Putin până sâmbătă, la ora 24.00. Teoretic, încetarea focului unilaterală, decretată de Rusia, ar fi trebuit să înceapă vineri la prânz, ora 12.00, ora Moscovei – 09.00 GMT. Se pare, însă, că cele două armate în conflict nu și-au respectat angajamentele.

În cursul zilei, șeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Kirilo Timoşenko, a anunţat că armata rusă a bombardat vineri, după intrarea în vigoare a armistițiului, oraşul Kramatorsk, în estul Ucrainei. Oficialul de la Kiev a făcut referire la două bombardamente, lansate de artileria rusă împotriva localității.

De asemenea, potrivit AFP, bombardamente au fost auzite, după intrarea în vigoare a armistiţiului, de ambele părţi ale frontului din Bahmut. Acesta este epicentrul luptelor din estul Ucrainei, aprig disputate de cele două părți. În zona orașului Bahmut luptă, cu precădere mercenarii din compania Wagner, fondată de oligarhul Evgheni Prigojin.

Armistițiul de Crăciun propus de Vladimir Putin

Pe de altă parte, în replică, armata rusă a dat asigurări că respectă armistiţiul de două zile pe care l-a decretat unilateral în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi. În schimb, a acuzat Kievul de continuarea bombardamentelor, așa cum informează AFP şi Reuters.

„În pofida respectării regimului de încetare a focului de trupele ruse (…), regimul de la Kiev a continuat să bombardeze oraşele şi poziţiile ruse”, a anunțat Ministerul Apărării rus într-un comunicat de presă.

O încetare a focului unilaterală decretată de Rusia în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi ar fi trebuit să înceapă vineri la prânz. Decizia a fost luată de Vladimir Putin, în urma unei solicitări a patriarhului ortodox rus Kirill. Putin a cerut, joi, armatei sale să respecte o „încetare a focului pe toată linia de contact între părţi de la ora 12.00 (9.00 GMT) pe 6 ianuarie a acestui an până la 24.00 (21.00 GMT) la 7 ianuarie”.

Ucraina a respins această iniţiativă, acuzând un „act de propagandă”. Potrivit declarațiilor preşedintelui Volodimir Zelenski, armistițiul propus de Vladimir Putin reprezintă o „scuză cu scopul cel puţin de a opri avansul trupelor noastre în Donbas şi a aduce echipament, muniţie şi oamenii mai aproape de poziţiile noastre”.

Vezi si alte articole...