vineri, aprilie 25, 2025

Salariul unui tractorist poate ajunge până la 15.000 de lei

EconomieSalariul unui tractorist poate ajunge până la 15.000 de lei

Salariile din domeniul agricol din România concurează cu cele din Vestul Europei. Fermierii români duc lipsă de forță de muncă. În România, salariile în agricultură au crescut foarte mult, din cauză că există cerere mare de forță de muncă și ofertă extrem de redusă.

Salariul unui tractorist poate ajunge până la 15.000 de lei, echivalentul a aproximativ 3.000 de euro.

Cu toate acestea, mulți fermieri se plâng că nu găsesc persoane disponibile pentru aceste poziții. Chiar și cu salarii atractive și posibilitatea de a câștiga și mai mult prin ore suplimentare, deficitul de forță de muncă persistă. Fermierii spun că muncitorii români au plecat în afară să muncească în agricultură, iar tinerii care sunt încă în țară nu sunt atrași de aceste meserii, preferând alte domenii considerate mai prestigioase.

Există însă și un adevăr al cifrelor, dacă ne uităm pe datele Eurostat. Da, avem salarii în agricultură de 3000 de euro, însă media este mult mai mică, undeva pe la 5000 de lei. În comparație salariul mediu în agricultură în Uniunea Europeană ajunge la 2000 de euro, deci dublu. Este adevărat, și costurile de trai sunt mai mari decât în România, însă diferență este totuși mare.

Țările cu cele mai mari salarii medii din agricultură în UE sunt: Irlanda: 3.400 de euro, Italia: 3.200 de euro, Franța: 3.100 de euro. România cu o medie de 1000 de euro este peste Bulgaria și Ungaria la acest capitol, toate 3 însă la coada clasamentului.

Se așteaptă ca salariile din agricultura românească să continue să crească în anii următori, dar ritmul creșterii va depinde de o serie de factori, inclusiv de evoluția economiei generale, productivitatea muncii și politicile guvernamentale.

Și este important să crească pentru că vorbim despre un sector vital pentru România. Agricultura reprezintă aproximativ 4 -5 din Produsul Intern Brut.

România are o suprafață agricolă totală de aproximativ 14,7 milioane de hectare. Din aceasta, doar 10 milioane de hectare sunt ocupate cu terenuri arabile, însă câteva sute de mii de hectare sunt încă nemuncite la noi în tara. Unele estimări vorbesc de peste 2 milioane de hectare care sunt în acest moment nemuncite.

Un lucru este cert, avem nevoie de agricultură, de la ce punem pe masă, până la banii pe care îi aduce bugetului statului.

Vezi si alte articole...