miercuri, mai 29, 2024

Sarea amară: Beneficii, utilizări, ce spun studiile

MedicalSarea amară: Beneficii, utilizări, ce spun studiile

Sarea amară, cunoscută și sub denumirea de sare Epsom sau sulfat de magneziu, este un compus mineral natural cu o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate și frumusețe. Spre deosebire de sarea de masă, care conține clorură de sodiu, sarea amară este bogată în magneziu și sulfat, două minerale esențiale pentru organism.

Beneficiile potențiale ale sării amare:

Relaxează mușchii: O baie cu sare amară poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare, a crampe musculare și a durerilor articulare. Magneziul din sarea amară ajută la relaxarea mușchilor și la reducerea inflamației.

Îmbunătățește calitatea somnului: O baie cu sare amară înainte de culcare poate ajuta la relaxarea corpului și a minții, favorizând un somn mai profund și mai odihnitor.

Exfoliază pielea: Sarea amară poate fi utilizată ca exfoliant natural pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii și a stimula regenerarea celulară. Acest lucru poate duce la o piele mai moale, mai netedă și mai luminoasă.

Ameliorează mâncărimea pielii: O baie cu sare amară poate ajuta la ameliorarea mâncărimii pielii cauzate de afecțiuni precum eczemele, psoriazisul sau pielea uscată. Proprietățile antiinflamatoare ale magneziului pot ajuta la calmarea pielii iritate.

Detoxifică organismul: Sarea amară poate fi utilizată pentru a pregăti o baie care ajută la eliminarea toxinelor din organism. Sulfații din sarea amară ajută la deschiderea porilor pielii și la facilitarea eliminării toxinelor.

Utilizări ale sării amare:

Băi: Adăugați 1-2 căni de sare amară în apa caldă și relaxați-vă timp de 20-30 de minute.

Exfoliant: Amestecați sarea amară cu ulei de măsline sau alt ulei  pentru a crea un exfoliant natural pentru corp sau față.

Compresă: Înmuiați o cârpă moale în apă caldă cu sare amară și aplicați-o pe zona dureroasă sau inflamată timp de 10-15 minute.

Pedichiură: Adăugați o jumătate de cană de sare amară în apă și stați cu picioarele în ea 15-20 de minute pentru a înmuia pielea și a elimina calusurile.

Ce spun studiile:

Există unele dovezi științifice care susțin beneficiile potențiale ale sării amare. De exemplu, un studiu a constatat că băile cu sare amară au ajutat la reducerea durerilor musculare și la îmbunătățirea recuperării după exerciții fizice. Un alt studiu a constatat că aplicarea locală a sării amare a ajutat la ameliorarea mâncărimii pielii la persoanele cu eczemă.

Cu toate acestea, este important de reținut că mai sunt necesare cercetări pentru a confirma beneficiile potențiale ale sării amare și pentru a determina dozajul și frecvența optime de utilizare.

Sfaturi de siguranță:

Consultați medicul înainte de a utiliza sarea amară dacă aveți o afecțiune medicală, cum ar fi diabetul, bolile de inimă sau afecțiunile renale. Evitați contactul sării amare cu ochii. Nu ingerați cantități mari de sare amară. În caz de iritație a pielii, întrerupeți utilizarea.

Sarea amară este un remediu natural sigur și accesibil care poate fi benefic pentru o varietate de probleme de sănătate și frumusețe. Este important să o utilizați cu moderație și să consultați medicul dacă aveți nelămuriri.

Vezi si alte articole...