joi, iulie 18, 2024

Scenariul posibil care ar putea să ducă la încheierea războiului din Ucraina în acest an. Răspunsul Rusiei dacă va pierde

ExterneScenariul posibil care ar putea să ducă la încheierea războiului din Ucraina în acest an. Răspunsul Rusiei dacă va pierde

Un fost general al armatei americane a declarat, pentru Insider, că războiul din Rusia și Ucraina s-ar putea încheia în acest an, dar în cazul unei înfrângeri, Kremlinul va avea un răspuns dur.

Conflictul sângeros din Ucraina, iscat de Vladimir Putin în februarie 2022, s-ar putea sfârși chiar în acest an. Cel puțin asta susține un fost general al armatei americane, Kevin Ryan.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor de la Insider, Ryan a subliniat faptul că dacă Rusia va pierde războiul din Ucraina, atunci Kremlinul ar putea să recurgă la cel mai negru scenariu: armele nucleare.

Totuși, acest rezultat nu este cel mai probabil, a mai spus fostul general al armatei americane. Astfel, generalul de brigadă în retragere al armatei americane Kevin Ryan crede că Rusia „ar folosi o armă nucleară înainte de a permite ca armata sa să fie învinsă pe teren”.

Putin a amenințat în repetate rânduri cu folosirea armelor nucleare de când a ordonat invazia Ucrainei în februarie 2022, dar Ryan a spus că Moscova ar putea lua în considerare serios folosirea acestora dacă Ucraina ar fi „pe punctul de a distruge armata rusă pe teren” sau dacă forțele ucrainene ar fi gata să recucerească regiunea Crimeea, anexată de Rusia.

„Ucraina ar rămâne un holocaust nuclear”

„Dacă armata ucraineană ar avea mari succese în primăvară, și ar ciopârți armata rusă și ar amenința să recupereze Crimeea, atunci cred că armata și conducerea rusă ar folosi o armă nucleară” nu doar pentru a „distruge țintele militare ucrainene”, ci și pentru a „convinge Ucraina că dacă ar continua să lupte în acest război, Ucraina ar rămâne un holocaust nuclear”, a declarat Ryan.

El a adăugat că „opțiunile sunt vaste” în ceea ce privește modul în care Rusia ar putea folosi o armă nucleară.

„Nivelul de decese s-ar putea apropia de Hiroshima sau ar putea fi mult mai mic dacă intenționează doar să tragă ca un foc de avertisment cu o armă nucleară” într-o zonă mai puțin populată, a spus Ryan.

Acest rezultat, a spus Ryan, care a fost atașat al apărării în Rusia pentru SUA, ar fi unul „devastator”, cu un potențial de zeci de mii de morți, dar nu este cel mai probabil scenariu.

Cel mai probabil scenariu care se va desfășura în acest an, potrivit lui Ryan, este că războiul se va încheia într-un impas după lupte neîncetate și pierderi grele de ambele părți.

Cel mai important general american, Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, a declarat în noiembrie că aproximativ 40.000 de civili ucraineni au fost uciși și „mult peste” 100.000 de soldați ruși au fost „uciși și răniți” în războiul de până acum, cu „același număr probabil de partea ucraineană”.

Luptele din acest război „la această intensitate” și rata de mortalitate, „probabil că nu vor mai putea rezista încă 12 luni”, a opinat Ryan pentru Insider.

„Cred că încă un an ar fi o estimare bună a momentului în care acest război s-ar putea încheia sau ar putea ajunge la un impas”, a adăugat Ryan.

Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că 2023 va fi un „an crucial” pentru acest război, a declarat Ryan.

„Ambele părți trebuie să provoace mai multe daune și prejudicii militarilor din cealaltă parte pentru ca acest lucru să se încheie. Ambele părți sunt încă prea puternice pentru a fi de acord să spună că nu au nicio șansă de a câștiga acest război. Ambele armate au șansa de a cuceri mai multe teritorii, așa că trebuie să urmărim desfășurarea următoarelor bătălii”, a punctat fostul general american.

Războiului din Coreea, dat exemplu

Deși forțele lui Putin au avut o „performanță teribilă” în primele 10 luni ale războiului și nu au reușit să cucerească capitala Ucrainei, Kiev, armata rusă „devine mai puternică” și „sapă pentru a crea o apărare mai bună în regiunile pe care le ocupă”, a declarat Ryan.

Armata ucraineană, ajutată de SUA și de Occident prin arme și echipamente în valoare de miliarde de dolari, „devine și ea mai puternică în aceleași moduri, dar s-ar putea să nu fie suficient de puternică pentru a-i înfrânge pe ruși”, a spus Ryan.

Dacă trupele ucrainene îi pot forța pe ruși să iasă din pozițiile lor defensive, „atunci s-ar putea să ne îndreptăm spre o situație în care armata rusă ar putea fi distrusă sau ar putea fi folosită o armă nucleară”, potrivit lui Ryan, care a pus întrebarea: „Este mai periculos să fie folosită o armă nucleară tactică în Ucraina? Sau este mai periculos ca armata rusă să fie învinsă pe front și distrusă?”.

Rusia a suferit o înfrângere brutală la sfârșitul Primului Război Mondial și „a contribuit la aducerea la putere a regimului comunist din Rusia”, a spus Ryan, adăugând: „Distrugerea Rusiei – distrugerea armatei sale – ar slăbi foarte mult țara și ar provoca revolte interne”.

„Ar putea duce la dezlănțuirea unor forțe incontrolabile în Rusia”, a spus el.

Dacă ucrainenii nu reușesc să îi alunge pe ruși, „atunci vom fi într-un impas”, a spus Ryan, explicând că, la fel ca la sfârșitul Războiului din Coreea, „s-ar putea întâmpla ca Rusia și Ucraina să fie de acord cu o încetare a focului, ceea ce nu necesită multe negocieri”.

Anul trecut, Ucraina a lansat o contraofensivă uluitoare, forțând trupele rusești să cedeze mari porțiuni de teritoriu, dar, odată cu venirea iernii, ritmul contraofensivei a fost în scădere.

Vezi si alte articole...